IZRAEL RAZVIJA MOĆNO ORUŽJE "SUPER-MOZAK": Hoće li veštačka inteligencija "Atena" svetu doneti novo doba ratovanja?

Novosti onlajn/M.S.

26. 04. 2021. u 11:39

IZRAEL razvija veštačku inteligenciju - „super-mozak“ koji koristi niz moćnih senzora i koji će robotima i tenkovima na ratištu pomagati u patroliranju i pronalaženju neprijateljskih ciljeva u, kako se čini, novom dobu ratovanja koje, sudeći po tendencijama razvoja najvećih svetskih vojnih industrija neizostavno dolazi.

ИЗРАЕЛ РАЗВИЈА МОЋНО ОРУЖЈЕ СУПЕР-МОЗАК: Хоће ли вештачка интелигенција Атена свету донети ново доба ратовања?

Foto: Depositphotos

Ova veštačka inteligencija, nazvana "Atena", prema grčkoj boginji rata, u ranoj je fazi razvoja u Izraelskoj vazduhoplovnoj industriji, ali bi do primene ovog "super-mozga" možda moglo doći već u narednoj deceniji, piše britanski "Telegraf". 

U jedinstvenoj demonstraciji upotrebe "super-mozga", a kojoj su ekskluzivan pristup dobili britanski novinari, izraelski tenkovi Karmel bili su opremljeni veštačnom inteligencijom "Atena", koja je veličine mobilnog telefona, i koja prikuplja podatke sa infracrvenih i radarskih senzora za označavanje neprijateljskih lovaca skrivenih pod zemljom i u zgradama na bojnom polju. U vrlo kratkom vremenskom trenutku veštačka inteligencija sve prikupljene podatke prosleđuje komandantu (onome ko upravlja mašinom) i pretvara u takozvani „borbeni meni“ sa ponuđenim najboljim metodama napada na potencijalne ciljeve.

"Atena" se takođe može integrisati u sisteme za kontrolu vatre i manevre na tenkovima, što bi joj omogućilo i da automatski napada neprijateljske ciljeve. Ipak, onaj ko upravlja sistemom donosi konačnu odluku o tome da li će se napad izvesti. 

Izraelska vazduhoplovna industrija radi na tome da omogući ugradnju "Atene" na robotska vozila, koja bi mogla da automatski patroliraju pograničnim krajevima u potrazi za "uljezima". 

Foto: Printscreen

Izrael se nada da će ovaj jedinstveni sistem veštačke inteligencije njihovu vojsku učiniti još efikasnijom, jer mašine mogu da analiziraju bojno polje i generišu taktički plan borbe mnogo brže od ljudskog uma. Stariji oficiri u izraelskim odbrambenim snagama, koje takođe istražuju ratovanje pomoću veštačke inteligencije, ističu da bi neki aspekti ove tehnologije mogli biti spremni za upotrebu već sledeće godine. 

- Nismo daleko od osnovnog nivoa dobijanja "automatske slike svesti" o bojnom polju - rekao je pukovnik Eli Birenbaum.

- Ako me pitate kada će se to dogoditi, krajem 2021. godine, siguran sam 90 odsto - navodi on za britanski "Telegraf".

Pukovnik Birenbaum rekao je da će jedan od ključnih izazova u budućnosti zapravo biti ubeđivanje vojnika da „veruju mašini“.

Uređaj "Atena" je samo jedno od niza oružja sa veštačkom inteligencijom koje su u razvoju širom sveta, mada su ovakvi projekti uglavnom obavijeni velom tajne.

Ovakvi projekti obično podrazumevaju dronove i uređaje za ciljanje projektila, dok su, kako stručnjaci ističu, vojske širom sveta tokom prethodnih decenija koristile oružje koje automatski napada ljude, poput, na primer, nagaznih mina.

Izrael nije jedini saveznik Zapada koji istražuje ratovanje veštačkom inteligencijom. U Sjedinjenim Državama, na primer, vojni kadeti programiraju tenkove sa algoritmima za pucanje u balone koji simuliraju neprijateljske vojnike.

Takođe, prošlog novembra, šef britanskih oružanih snaga, general Nik Karter, govorio je o tome da bi vojnici „roboti“ mogli da čine oko četvrtine vojske do 2030. godine.

Postojale su i spekulacije da je Izrael krajem prošle godine uz pomoć veštačke inteligencije izvršio atentat na jednog od najboljih iranskih nuklearnih naučnika Mohsena Fahrizada. Međutim, Izrael nikada nije odgovorio na ove tvrdnje, i obično odbija da komentariše vojne akcije u inostranstvu.

Naučnika Mohsena Fahrizada, koga je Zapad označio kao glavnog tvorca iranskog tajnog nuklearnog programa, navodno je ubio satelitski kontrolisani mitraljez, koji je gađao pomoću veštačke inteligencije.

Tenzije između Izraela i Palestine dodatno su porasle tokom vikenda, nakon što su islamističke militantske grupe ispalile više od 30 raketa iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno