POLICAJCI SE NALJUTILI: Protesti širom Francuske - evo šta su zahtevi demonstranata

NEKOLIKO stotina policajaca okupilo se u utorak ispred Palate pravde u Parizu, da bi protestovali protiv odluke suda da oslobodi osam od 13 optuženih maloletnika koji su "Molotovljevim koktelima" napali njihove kolege. Slična okupljanja organizovana su širom Francuske.

ПОЛИЦАЈЦИ СЕ НАЉУТИЛИ: Протести широм Француске - ево шта су захтеви демонстраната

Foto: EPA

U oktobru 2016. godine, grupa mladih napala je policijsku patrolu u mestu Viri Šatijon u oblasti Eson nedaleko od Pariza. Zapaljena su dva automobila, a četvoro policajaca je dobilo opekotine, od kojih dvoje teške.

U prvostepenom postupku 2019. godine, petoro optuženih je oslobođeno, dok su ostali osuđeni na kazne zatvora od 10 do 20 godina. U apelacionom postupku, posle procesa koji je trajao šest nedelja, kazne su preinačene tako što je osmoro oslobođeno, a petoro kažnjeno na zatvor od 6 do 18 godina. Izricanje ove kazne u noći između subote i nedelje propratila je opšta tuča u sudnici.

Policijski sindikati izražavaju protest zbog kazni za koje smatraju da su nedovoljne. Protesti su bili mirni, a učesnici su nosili natpise na kojima su između ostalog isticali da traže zaštitu i priznanje za posao koji rade. Poručili su da su građani u opasnosti, kada su policijaci napadnuti.

Predstavnici sindikata naglašavaju da su blage kazne loš signal koji se šalje u javnosti, i da se na ovaj način banalizuju napadi na čuvare reda. Žale se da sud napadače često pušta na slobodu i da se tako stvara utisak nekažnjenosti, što podstiče nove napade.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je najavio da će u subotu da primi povređene policajce, ali i poručio da ne podržava manifestacije ispred institucija.

U Francuskoj su policajci sve češće meta napada u nesigurnim naseljima, a u neka od njih se, čak, i ne usuđuju da uđu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024