PRAG IZNENAĐEN OŠTRINOM IZ MOSKVE: Optužbe i medijski napadi Vašingtona i njegovih saveznika na Rusiju ne jenjavaju

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

19. 04. 2021. u 22:44

POLITIČKO-medijski rat koji vodi Vašington sa saveznicima protiv Rusije i dalje se nastavlja. Jedino ohrabrenje je što sve češće stižu prognoze da na istoku Ukrajine neće biti velikog rata mada čarke ne prestaju. Širom Ukrajine se održavaju vežbe odbrane od upada terorističkih grupa. Sada se rukovodstvo u Kijevu aktiviralo na traženju sve većih sankcija protiv Moskve ako već Zapad ne namerava da uđe u rat protiv Rusije.

ПРАГ ИЗНЕНАЂЕН ОШТРИНОМ ИЗ МОСКВЕ: Оптужбе и медијски напади Вашингтона и његових савезника на Русију не јењавају

Porodice čeških diplomata u dvorištu ambasade u Moskvi / Foto AP

Tome ide u prilog anketa koju je organizovao britanski tabloid "Dejli ekspres" po kojoj je čak 73 odsto građana Velike Britanije protiv slanja ratnih brodova u Crno more i bilo kakvih aktivnosti protiv Rusije. Britanska vlada je odlučila da u znak podrške Ukrajine pošalje dva ratna broda, fregata i minolovac, u Crno more.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u ponedeljak tezu o kojoj se sada mnogo govori - da je predsednik Putin u telefonskom razgovoru sa Džozefom Bajdenom razgovarao o pokušaju organizacije atentata na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Jedan deo novinara nije poverovao u Lukašenkovu subotnju priču da mu rade o glavi. Bajden nije dao nikakav odgovor Putinu, a kasnije je Vašington negirao da su njihove službe u tako nešto umešane.

Iz Kremlja je stigla i vest da će se predsednik Rusije obratiti 22. aprila na međunarodnom samitu o klimatskim promenama, koji se održava onlajn u organizaciji Sjedinjenih Američkih Država. Pozvano je 40 svetskih lidera.

Posle proterivanja 20 čeških diplomata u njihovoj ambasadi u Moskvi ostaće samo pet diplomatskih predstavnika Praga. Oterane su skoro sve diplomate koje su se bavile političkim pitanjima. U Pragu se žale da su Rusi tražili da češke diplomate napuste Moskvu u roku od 24 sata, dok su oni Rusima dali rok od 48 sati. Uz to, privremeni šef češke diplomatije Jan Hamaček je rekao da je "reakcija Rusije snažnija nego što smo očekivali. To je više diplomata od broja obaveštajaca koje smo mi proterali". U Pragu smatraju da su 18 ruskih diplomata oficiri Spoljne obaveštajne službe Rusije i Vojne obaveštajne službe poznatije kao GRU.

Česi su optužili ruske službe da su njihovi ljudi učestvovali u organizaciji eksplozije iz 2014. na vojnom skladištu na istoku Češke nedaleko od grada Zlin u mestu Vrbetice. Navodno je eksplozija izazvana da bi se zaustavila prodaja oružja i municije Ukrajini. Ceo slučaj dobija na zanimljivosti posle objave čeških istražnih organa da su u sve uključeni ruski vojni oficiri Petrov i Boširov koji su se spominjali i u aferi u britanskom Solzberiju kada su otrovani bivši ruski, a zatim i britanski obaveštajac Skripalj i njegova ćerka.

Inače, Hamaček je trebalo ove nedelje da dođe u Moskvu na dogovor o kupovine vakcine "sputnjik V".

- Odnosi između Evropske unije i Rusije se ne popravljaju, naprotiv tenzije rastu u nekim oblastima - ocenio je u ponedeljak šef diplomatije Evropske unije Đozep Borelj u video-obraćanju na onlajn sednici ministara spoljnih poslova država članiva EU.

U Rusiji tvrde da su proterivanja ruskih diplomata napravljena pod uticajem rukovodstva u Vašingtonu.

ČEŠKA ISKLjUČUJE "ROSATOM"

ZBOG zahlađenja odnosa dveju zemalja, ruska državna korporacija "Rosatom" će biti isključena sa spiska kandidata za učešće u izgradnji novog reaktora na atomskoj centrali Dukovani u Češkoj. Već je odbijena kompanija iz Kine. U konkurenciji su američki "Vestinghaus", francuski EdF i južnokorejska kompanija KHNP. Gradnja bi trebalo da počne 2029, a završetak je 2036. godine. Cena posla je oko šest milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna