OGLASIO SE ČEŠKI PREMIJER: "Reakcija Rusije na proterivanje diplomata - neadekvatna"

Novosti onlajn

19. 04. 2021. u 21:49

PREMIJER Češke Andrej Babiš namerava u utorak da razgovara sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Janom Hamačekom o reakciji Rusije na proterivanje 18 diplomata iz Praga, koju smatra neadekvatnom.

ОГЛАСИО СЕ ЧЕШКИ ПРЕМИЈЕР: Реакција Русије на протеривање дипломата - неадекватна

Foto: EPA

- Reakcija Rusije (na proterivanje 18 diplomata) nije bila adekvatna. Uostalom, nismo mi naneli štetu, nismo mi poslali agente na diverziju. O tome ću razgovarati sa Hamačekom u utorak - rekao je premijer na brifingu.

Babiš je 17. aprila saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. 

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!