ZAHAROVA RASKRINKALA NAMERE ZAPADA: Umešani ste u pripremu izmene ustavnog poretka u Belorusiji

Novosti online

19. 04. 2021. u 16:34

ZAPAD je bio uvučen u pripremu izmene ustavnog poretka u Belorusiji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА РАСКРИНКАЛА НАМЕРЕ ЗАПАДА: Умешани сте у припрему измене уставног поретка у Белорусији

Foto: EPA

- Informacije koje su otkrivene i akcije koje su presečene, oceniće ih nadležni organi, odnosile su se na pripremu ustavnog prevrata na teritoriji Belorusije. Ona je otkrila strašnu i ružnu sliku umešanosti Zapada ne samo u unutrašnju politiku Belorusije, već i u promenu ustavnog poretka - rekla je Zaharova za televiziju "Rusija 24".

Prema rečima portparolke, „otkrivaju se činjenice koje ne ostavljaju nikakvu šansu kolektivnom Zapadu da negira svoju ulogu“.

- Dvoje beloruskih građana, od kojih jedan ima američko državljanstvo, imali su konsultacije i podršku u zapadnim prestonicama. Objavljeni video-snimak ne ostavlja nikakva pitanja u pogledu njihovih ciljeva i zadataka. Cela ta priča je toliko nezgodna za Zapad, da je hitno trebalo nečim da se pokrije i priča u Pragu počinje u potpunosti da se razvija - objasnila je ona.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu decu. Prema rečima predsednika, u ovo su umešane američke obaveštajne službe. Kako je saopštila Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB), u Moskvi je, između ostalog, priveden i advokat sa američkim i beloruskim državljanstvom Jurij Zenkovič, koji je zajedno sa ostalim članovima grupe planirao vojni puč 9. maja u Minsku.

S tim u vezi, predstavnik Stejt departmenta izjavio je da Sjedinjene Američke Države negiraju umešanost u zaveru čiji je cilj bio atentat na beloruskog predsednika.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!