BORELJ POZIVA RUSIJU DA POVUČE TRUPE: "Situacija na ukrajinskoj granici je veoma opasna"

Novosti onlajn

19. 04. 2021. u 10:36

SITUACIJA na granici sa Ukrajinom je veoma opasna i EU poziva Rusiju da povuče svoje trupe od granice, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj tokom video-konferencije uoči sastanka šefova diplomatija država-članica EU.

БОРЕЉ ПОЗИВА РУСИЈУ ДА ПОВУЧЕ ТРУПЕ: Ситуација на украјинској граници је веома опасна

Đozep Borelj / Foto EPA

- Razgovaraćemo o situaciji na ukrajinskog granici, gde su raspoređene ruske trupe za vojne vežbe. To je veoma opasna situacija. Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage sa od granice sa Rusijom - rekao je Borelj.

Ministar je primetio da u mnogim pravcima raste napetosti u odnosima EU i Rusije.

On je naveo da će na ministarskom sastanku biti reči i o proterivanju čeških diplomata iz Rusije i slučaju Alekseja Navaljnog.

Podsetimo, od kraja februara počele su tenzije na istoku Ukrajine: učestala su kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.  

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Prolaznik

19.04.2021. 11:08

Hoće čim vi povučete svoje iz okolnih zemalja ne bi on ni dovlačil svoje da vi prvi niste dovukli svoje pred njegovu granicu .oni su na svom a šta vi tamo tražite ni sam bog ne zna osim vas.

Duki

19.04.2021. 11:37

Gosp.Borelj Rusija razmesta trupe u svojoj zemlji anato trupe su svuda oko njihove granice.Siguran sam da ako nato povuce svoje trupe da se i Rusija to uraditi. Bilo bi dobro da imate iste arsine za sve zemlje i ljude ili radite kako VAM je naredjeno

Bane

19.04.2021. 11:39

Zaboravili ste da kazete amerima da povuku svoje trupe iz SIRIJE jer su oni okupirali deo teritorije koji njima ne pripada i to greskom gde nema nafte i gasa

Ivan Niš

19.04.2021. 11:42

Gospodine Borelj gde su Američke trupe? Na granici sa Ukrajnom. Ja koliko sam učio geografiju Amerika se ne graniči sa Ukrajnom. Mnogo ste smešni i licemerni i EU i USD. Ko vama više veruje pitam se?

Tihi

20.04.2021. 08:58

Koji biser od covjeka, on naredjuje sta treba da rade rusi I kako da se ophode a sad je NATO poslao eskadrile u poljsku na rusku granicu.....koji bolesni ljudi

Komandant 1001

20.04.2021. 15:51

Evo sad' će o'ma Putin, punih gaća, da otera svoju vojsku sa granice.... Ko se sve ne igra rata, a završit' će se kod njihove kuće....Oni nisu normalni šta rade Rusiji i nisu svesni posledica....stisne Vladimir Moćni "dugmić" na koferčetu i odoše oni koji čačkaju sibirskog medveda pod plećku...u 3.p.m.