LONDON NASTAVLJA SA NAPADIMA: Ruska spoljnoobaveštajna služba odgovorna za sajber napade

Novosti onlajn

15. 04. 2021. u 17:20

VLASTI Velike Britanije i SAD su došle do zaključka da Spoljno-obaveštajna služba Rusije stoji iza sajber napada SolarWinds, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

ЛОНДОН НАСТАВЉА СА НАПАДИМА: Руска спољнообавештајна служба одговорна за сајбер нападе

Foto: Piksabej

- Maligno ponašanje Rusije u celom svetu – u sajber prostoru, mešanje u izbore ili agresivne operacije njihovih specijalnih službi – pokazuju da Rusija ostaje najozbiljnija pretnja nacionalnoj i kolektivnoj bezbednosti Velike Britanije - naglasili su u resoru.

- Vidimo da Rusija radi sve što može da poljulja našu demokratiju - rekao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab.

Ranije su Sjedinjene Američke Države objavile da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija koje podržavaju sajber program ruskih obaveštajnih službi, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

Sajber napadi na američke institucijesaj

U decembru je objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“. Među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru.

Početkom januara kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, Federalni istražni biro i Agencija za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD objavili su zajedničko saopštenje da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu.

Moskva je to odlučno demantovala, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da su sve optužbe na tu temu neosnovane i predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega