PUTINOV NOVI AVION JE PRAVA ZVER: Ruski general otkrio šta sve može ova fantastična letelica (VIDEO)

Novosti online

13. 04. 2021. u 22:06

NOVI predsednički avion za ruskog lidera Vladimira Putina značajno će se razlikovati od prethodnih modela letelice, rekao je general-major Vladimir Popov za televiziju "Zvezda"

ПУТИНОВ НОВИ АВИОН ЈЕ ПРАВА ЗВЕР: Руски генерал открио шта све може ова фантастична летелица (ВИДЕО)

Foto: EPA/Printskrin

On je otkrio bezbednosne karakteristike novog predsedničkog aviona Il-96-300PU. Kako je rekao, letelica je opremljena radarskom, radio-tehničkom, optičko-elektronskom i vizuelnom kontrolom.

Prema rečima Popova, značajna promena učinjena je zahvaljujući uvođenju sistema kontrole vazdušnog prostora oko letelice.

- Dakle, raspoređeni sistem snaga i sredstava za izviđanje vazdušnog prostora oko letelice sada je mnogo napredniji nego ranije - rekao je stručnjak.

Kako je dodao, sva oprema je duplirana za slučaj izbijanja vanrednih situacija, a neka čak i više puta, dok je pojedina oprema u potpunosti zamenjena drugim sličnim uređajima.

- Ovaj avion ima četiri motora. Čak i ukoliko dva otkažu, avion može leteti i visoko, i nisko, i manevrisati - rekao je Popov, ističui da čak i sa jednim motorom predsednički avion može preleteti do 800 kilometara i mirno se prizemljiti.

Pilot smatra da glavna zasluga za pravljenje bezbednog predsedničkog aviona pripada ruskim konstruktorima, odnosno doktoru tehničkih nauka i profesoru Henrihu Novožilovu.

Koliko je saopšteno ranije, prva letačka ispitivanja novog aviona Il-96-300PU završena su u fabrici aviona u Voronježu.

Podsetimo, avion № 1 nije samo jedna letelica, nego čitav odred koji koristi ne samo predsednik, nego i vlada Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)