IZRAELSKI NAUČNICI TVRDE: Južnoafrički soj korone uspešnije obara zaštitu od "Fajzera", nego od ostalih vakcina

J.Ž.S.

13. 04. 2021. u 09:15

Južnoafrička varijanta korona virusa uspešnije "probija" odbranu Fajzerove vakcine od ostalih dosad poznatih varijanti, objavili su izraelski naučnici.

ИЗРАЕЛСКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Јужноафрички сој короне успешније обара заштиту од Фајзера, него од осталих вакцина

Foto: G.Š.

 U studiji Univerziteta u Tel Avivu učestvovalo je 400 nevakcinisanih osoba zaraženih virusom i 400 potpuno ili delimično vakcinisanih koji su se takođe zarazili.

Rezultati studije su pokazali da je južnoafrička varijanta odgovorna za manje od jedan odsto slučajeva zaraze u Izraelu, ali među ljudima koji su bili potpuno vakcinisani, a ipak su se zarazili, rasprostranjenost južnoafričke varijante bila je osam puta veća nego kod ostalih, navode naučnici.

- To znači da cepivo Fajzera, iako pruža visoku zaštitu, ipak ne osigurava toliki nivo zaštite protiv južnoafričke varijante - rekao je jedan od autora studije, profesor Adi Sterns.

Izraelska studija prva je procena sposobnosti južnoafričke varijante da "zaobiđe" delovanje vakcine. Ova zemlja je dosad sa dve doze imunizovala oko pet miliona ljudi ili više od polovine populacije. Vakcinisanje, nošenje maski i ostale mere verovatno bi pomogle u zaustavljanju širenja južnoafričke varijante uprkos tome što očito može da probije odbranu od Fajzerove vakcine.

Kombinacija ta tri faktora najverovatnije sprečava varijante virusa, uključujući i južnoafrički da se značajnije šire.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a