SPUTNJIK VE „ATERIRAO“ U ITALIJU: Za početak eksperiment - primena dve različite vakcine, protiv različitih sojeva korone

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

12. 04. 2021. u 14:22

RUSKA vakcina Sputnik V biće ubrizgavana u Večnom gradu i nije reč o nekom „geopolitičkom“ izneveravanju i nije reč o forsiranju odluke da se stigne do autorizacije ruske vakcine koja se čeka od Evropske agencije za lekove (EMA) već je reč o ekpserimentu koji označava jednu apsolutnu novinu: miks različitih vakcina između prve i druge doze u vakcinisanju.

СПУТЊИК ВЕ „АТЕРИРАО“ У ИТАЛИЈУ: За почетак експеримент - примена две различите вакцине, против различитих сојева короне

Foto AP

Reč je o jednoj formuli koju su uvele Francuska i Nemačka u drugoj dozi za one koji su primli vakcinu „AstraZeneka“ (Vakszevria) a imaju manje od 60 godina. Shodno činjenici da još ne postoje naučni podaci o efektu 2 različite vakcine to će sada biti izučavano u Rimu na najuglednijem nacionalnom Institutu za infektivne bolesti „Spalancani“ jer je „neophodno pronalaziti nova oružja kako bi se dobila bitka“, kaže sanitarni direktor Frančesko Vaja.

Sve se to događa u trenutku dok Italija još nije u stanju da krene sa snažnom kampanjom vakcinisanja, zacrtani broj od 500.000 vakcinisanih dnevno još je daleko (za razliku od Španije, Francuske i Nemačke koje su otišle iznad tog broja).

 Foto Tanjug-AP

Sutra će na video sastanku između Moskve i Rima biti potpisan „Protokol o saradnji“ kojeg podržavaju region Lacio i prvi čovek za Zdravstvo Alesio D'Amato sa moskovskim Insutitutom „Gamaleja“ koji je realizovao vakcinu Sputnik Ve. Sporazum predviđa naučnu saradnju i za nekoliko sedmica tri ruska naučnika stižu u Rim, radiće zajedno sa italijanskim kolegama na Institutu Spalancani na dva plana.

Prvi je u laboratoriji i služi za proveru efekta vakcine Sputnik na tri varijante, tri soja virusa „uvezenih“ u Italiji: engleski, brazilski i južnoafrički. Drugi plan predviđa eksperimentisanje na 150 dobrovoljaca u svakoj izabranoj formuli, a kreće se sa onom gde su osobe primile prvu dozu vakcine AstraZeneka a primenjivaće se 4 različite formule na njima, naime jednom delu biće ubrizgavana kao druga doza, revakcinacija, vakcina Moderna, drugi će primiti Fajzer dok će drugim dvema grupama biti ubrizgane dve varijante vakcine Sputnik.

Istraživanje ima za cilj da se shvati da li 4 različite aplikacije nude zadovoljavajuću zaštitu od Sars-KoV-2. Eksperimentisanje će krenuti nakon autorizacije Italijanske agencije za lekove (AIFA), a to znači da region Lacio želi da ubrza (kao što se čini da to radi i Nemačka) kupovinu Sputnika Ve, zašta je potrebna autorizacija Evropske agencije za lekove (EMA).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024