ZAVRŠILI SVOJE: Amerika šalje na otpad avione koji su korišćeni za izviđanje iznad Rusije

Novosti online

06. 04. 2021. u 11:12

AMERIČKI ratno vazduhoplovstvo donelo je odluku da povuče iz upotrebe avione koji su se skoro 30 godina koristili za izviđačke letove iznad Rusije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, piše „Vol strit džurnal“.

ЗАВРШИЛИ СВОЈЕ: Америка шаље на отпад авионе који су коришћени за извиђање изнад Русије

Foto: Printskrin

Kako se navodi, takvi postupci pokreću pitanja o tome da li predsednik SAD Džo Bajden planira da se vrati Sporazumu o otvorenom nebu sa Rusijom.

Prema mišljenju člana Predstavničkog doma SAD Dona Bekona, penzionisanog brigadnog generala Ratnog vazduhoplovstva SAD, čini se da takvi potezi zatvaraju put ka vraćanju Sporazumu.

- Te letelice su stare skoro 60 godina, njihovo korišćenje je preskupo. Nakon što ih dostave na otpad, rastaviće ih na delove i iseći za metalni otpad - rekao je Bekon.

Predstavnica Ratnog vazduhoplovstva SAD, na koju se list poziva, saopštila je da dva aviona OC-135B više nisu potrebna i da će narednih meseci biti poslati na otpad u bazi Devis Montan u Arizoni.

- S obzirom da više ne postoje zahtevi za letove OC-135B, američko Ratno vazduhoplovstvo počelo je da sprovodi mere za standardnu reciklažu opreme u skladu sa pravilima - izjavila je ona.

Međutim, kako list navodi, predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD je saopštio da aktuelna američka administracija ipak razmatra pitanje vraćanja Sporazumu o otvorenom nebu i da razgovara o tome sa saveznicima.

- Donećemo odluku blagovremeno, i ona nije povezana sa planiranim akcijama koje se tiču tehnike koja zastareva - rekao je on.

Prethodno je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da Sjedinjene Američke Države i saveznici imaju nešto više od mesec i po da odluče o sudbini Sporazuma o otvorenom nebu, jer Moskva završava procedure za unošenje u parlament zakona o izlasku iz sporazuma.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, a Rusija je 15. januara pokrenula proceduru istupanja iz istog zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega