UKRAJINA NEMA ŠANSE PROTIV RUSIJE: Američki časopis izdvojio pet vrsta naoružanja koje bi obezbedilo pobedu Moskve

Novosti online

04. 04. 2021. u 20:47

KOLUMNISTA časopisa „Nešenal interest“ Mark Episkopos izdvojio je pet vrsta naoružanja ruske vojske koji bi obezbedili pobedu Moskve ukoliko izbije rat sa Ukrajinom.

УКРАЈИНА НЕМА ШАНСЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Амерички часопис издвојио пет врста наоружања којe би обезбедилo победу Москве

FOTO: Printskrin

Autor članka misli da eskalacija sukoba na jugoistoku Ukrajine može da dovede do rata sa Rusijom. On je primetio da ruska vojska ima primetnu nadmoć u vazduhu i u pogledu protivraketne odbrane, što bi stvorilo velike poteškoće za Oružane snage Ukrajine.

Episkopos smatra da Kijev neće moći da savlada ruski sistem za protivraketnu odbranu zbog činjenice da Oružanim snagama Ukrajine nedostaje neprimetnost. Ekspert je podsetio na sistem PVO S-400 „Trijumf“ koji je baziran na Krimu, a koji bi mogao da predstavlja pretnju vojnim objektima na istoku i centralnom delu Ukrajine. Ovaj ruski sistem može da pogađa avione, dronove i rakete u radijusu od 400 kilometara.

FOTO: Printskrin

Sledeća stavka na spisku su lovci Su-35S, opremljeni raketama vazduh-zemlja i navođenim bombama. Stručnjak je primetio da ukrajinsko vazduhoplovstvo neće moći da se suprotstavi Rusiji zbog sopstvene zaostalosti i dotrajalosti, kao i brojčane nadmoći ruskih vazduhoplovnih snaga.

FOTO: Printskrin

U slučaju borbenih dejstava na kopnu, Rusija će koristiti borbeno vozilo pešadije BMP-3M, uveren je autor. On smatra da bi se borbe odvijale u gradskim sredinama, a laka i pokretna borbena vozila pešadije imale bi značajne prednosti u odnosu na tenkove.

FOTO: Printskrin

Istovremeno, tenkovi, pre svega T-90M, takođe bi doprineli u hipotetičkom ratu. Stručnjak je istakao da Rusija prednjači u svetu po broju tenkova. On je pri tome pozvao da se ne odbacuje ukrajinski T-84 „Oplot“, ali je ipak naglasio da oni verovatno neće biti dovoljni za efikasnu borbu.

FOTO: Printskrin

Pete na spisku su ruske samohodne haubice 2S19 „Msta S“, opremljene naprednom tehnologijom za ciljanje, a mogu da ispaljuju do osam granata u minuti.

FOTO: Printskrin

Od februara ove godine situacija u Ukrajini počela je da se pogoršava. Učestale su provokacije Oružanih snaga Ukrajine i granatiranje naselja u DNR i LNR. Izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, ukrajinske snage granatirale su naselje Gorlovku i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale. U subou je u napadu ukrajinske bespilotne letelice u Donbasu poginulo jedno dete, a jedna žena je ranjena. Posle toga, predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin pozvao je da se Kijev isključi iz Saveta Evrope.  

Samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. Ukrajinska prestonica delimično potvrđuje ove informacije: vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je 22. februara da vojska vežba scenario juriš u gradskim sredinama.

Nedavno je predstavnik Ukrajine u trilateralnoj kontakt grupi na Donbasu Aleksej Arestovič izjavio da su vežbe NATO-a „Difender Jurop 2021“ neophodne za vežbanje rata sa Rusijom. Prema njegovim rečima, Alijansa je već započela koncentrisanje snaga i njihovo prebacivanje, kao i organizovanje logističkih pitanja, a glavni fokus su Balkan i Krim. Poslanik Državne dume Rusije Mihail Šeremet upozorio je da bi posledice rata sa Rusijom bile loše po agresora. Senator Sergej Cekov nazvao je Ukrajinu besplatnim vojnim poligonom za NATO.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)