EU TRAŽI OD INDIJE: Hoće da kupe još 10 miliona doza vakcina AstraZeneka

Tanjug

01. 04. 2021. u 15:50

EVROPSKA unija zatražila je od Indije dozvolu da kupi 10 miliona doza AstraZenekinih vakcina protiv kovida-19 od indijskog Serum Instituta, izjavio je danas jedan zvaničnik indijske vlade.

ЕУ ТРАЖИ ОД ИНДИЈЕ: Хоће да купе још 10 милиона доза вакцина АстраЗенека

Foto: EPA

"Ambasador EU je napisao pismo u kojem kaže: Molimo vas, dajte nam izvozna odobrenja", rekao je neimenovani indijski zvaničnik, dodajući da je pismo poslato pre oko dve nedelje, prenosi Rojters.

EU želi vakcine od Serum Instituta, najvećeg proizvođača vakcina na svetu, kako bi nadoknadila manjak u snabdevanju iz evropskih fabrika AstraZeneke i kako bi se ubrzao proces vakcinacije u EU.

"Bilo kakvo brzo odobrenje zahteva EU je malo verovatno, jer se Indija trudi da poveća domaću vakcinaciju", rekao je vladin zvaničnik.

Britanija, takođe, vrši pritisak na Indiju da izveze drugu polovinu od 10 miliona doza koje je naručila od tog instituta, naveo je isti izvor.

Serum Institut je prvobitno trebalo da proizvodi AstraZeneka vakcinu samo za zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Najnoviji potez EU je, kako ocenjuje Rojters, poslednji signal sve većeg pritiska na zvanični Nju Delhi da veći deo svoje proizvodnje izvozi u druge zemlje.

Serum Institut, AstraZeneka i indijsko ministarstvo spoljnih poslova nisu odgovorili na zahtev za komentarom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja