RUSIJA PRVA REGISTROVALA VAKCINU ZA ŽIVOTINJE: Masovna proizvodnja već u aprilu

Tanjug

31. 03. 2021. u 08:38

U RUSIJI je registrovana prva vakcinu na svetu protiv korona virusa za životinje, saopštio je danas zamenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Konstantin Savenkov, najavljujući da bi njena masovna proizvodnja mogla da bude pokrenuta već u aprilu.

РУСИЈА ПРВА РЕГИСТРОВАЛА ВАКЦИНУ ЗА ЖИВОТИЊЕ: Масовна производња већ у априлу

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

- Inaktivisana vakcina Karnivak-Kov, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja, registrovana je u Rusiji. To je prvi i trenutno jedini profilaktički preparat na svetu protiv kovida-19 za životinje- rekao je Savenkov.

Prema njegovim rečima, klinička ispitivanja Karnivak-Kova, koja su počela u oktobru prošle godine, obaljena su na psima, mačkama, lisicama, vizonima i drugima životinjama.

- Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 odsto vakcinisanih životinja razvilo antitela na korona virus- naglasio je Savenkov.

Trenutno naučnici nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primene preparata, a Savenkov kaže da je trenutno ovaj pokazatelj najmanje šest meseci.

On je istakao da su za ruski preparat zainteresovane i druge zemlje, među kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur.

Savenkov je istakao da je vakcina od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osetljive na korona virus, a slučajevi kovida-19 kod životinja registrovani u mnogim zemljama.

U Rusiji su do danas zvanično utvrđena dva slučajeva zaraze mačaka, u Moskvi i Tjumenu.

Prema ruskim naučnicima, upotreba vakcine za životinje može da spreči razvoj mutacija virusa, koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)