NAFTA U ZAMENU ZA VAKCINE: Venecuela se snalazi kako bi osigurala dobijanje potrebnih pošiljki

Tanjug

29. 03. 2021. u 10:04

VENECUELANSKI predsednik Nikolas Maduro je nagovestio da bi Venecuela mogla platiti naftom vakcine protiv korona virusa.

НАФТА У ЗАМЕНУ ЗА ВАКЦИНЕ: Венецуела се сналази како би осигурала добијање потребних пошиљки

Foto: AP

- Venecuela ima tankere za naftu, i ima klijente koji kupuju njenu naftu. Naša zemlja će izdvojiti deo naših proizvoda kako bi osigurala dobijanje pošiljke potrebnih vakcina. Nafta u zamenu za vakcine - rekao je Maduro na državnoj televiziji, a prenosi ruska agencija TAS S. Prema zvaničnim statistikama, u Venecueli je registrovano preko 156.000 slučajeva kovid-19, dok je 1.555 ljudi umrlo.

Potpredsednik Venecuele Delsi Rodriges je u sredu izjavio da Venecuela ima oko sedam milijardi dolara na stranim bankarskim računima, koje zemlja planira da iskoristi za kupovinu vakcina.

Međutim, banke u zemljama koje priznaju opozicionog lidera Huana Gvuaida kao lidera Venecuele odbijaju povlačenje sredstava, naveo je taj zvaničnik.

Maduro je ovaj potez nazvao pokušajem puča i proglasio je prekid diplomatskih veza sa SAD.

Situacija u Venecueli eskalirala je u januaru 2019. godine, kada se bivši predsednik parlamenta Huan Gvaido proglasio privremenim predsednikom. On je tada zadobio podršku SAD i članica Grupe iz Lime (osim Meksika), Organizacije američkih država i većine zemalja Evropske unije.

Većina zapadnih zemalja otkazala je podršku Gvaidu pošto na prošlim izborima opozicija nije pobedila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)