FRANUCSKI LEKARI UPOZORAVAJU: Idemo ka katastrofi

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza/Tanjug

28. 03. 2021. u 21:11 >> 00:08

LEKARI na odeljenjima intenzivne nege u Parizu upozorili su da bi porast broja novozaraženih korona virusom uskoro mogao da dovede u pitanje njihove kapacitete da se brinu o pacijentima u bolnicama, što bi moglo da ih dovede u situaciju da biraju kojeg će pacijenta da spasavaju.

ФРАНУЦСКИ ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Идемо ка катастрофи

Arhiva

Sumorna upozorenja objavljena su danas u novinama "Žurnal di dimanš", a potpisalo ih je nekoliko desetina lekara iz Pariza, prenosi AP.

Doktori iz 41 pariske bolnice su u tekstu naveli da nikada nisu bili u takvoj situaciji, čak ni tokom terorističkih napada u francuskoj prestonici, od kojih se najgori dogodio 2015. kodine kada su islamski ekstremisti ubili 130 ljudi i preplavili odeljenja intenzivne nege ranjenima.

Lekari predviđaju da mekša nova ograničenja uvedena ovog meseca u Parizu i nekim drugim delovima Francuske neće brzo staviti epidemiju pod kontrolu.

Upozorili su da bolnički resursi neće moći da idu u korak sa potrebama, prisiljavajući ih da praktikuju “medicinu za slučajeve katastrofe” u narednim nedeljama dok broj slučajeva dostiže vrhunac, prenosi američka agencija.

Još jedna grupa od devet lekara sa odeljanja intenzivne nege u Parizu za list "Mond" takođe je upozorila da će jedinice intenzivne nege možda morati da odbiju neke pacijente.

“Trenutna situacija ide ka prioritizaciji, koja se takođe naziva ‘trijažom’. Kada je na raspolaganju samo jedan krevet, ali dva pacijenta mogu imati koristi od lečenja na intenzivnoj nezi, odlučujemo ko će od njih biti primljen (i možda preživeti), a ko neće biti primljen (i verovatno će umreti). Idemo ka tome”, navodi se u pismu lekara.

Uporedili su aktuelno stanje i sa ranijim stanjem:

- Nikada nismo bili u takvoj situaciji, čak ni tokom najgorih atentata koji su nas zadesili proteklih godina!

Izbor pacijenata kojima će pružati pomoć da bi se spasilo što više života odnosiće se na sve pacijente, a ne samo one obolele od kovida 19, upozorili su potpisnici.

- Ne možemo da ćutimo ako ne želimo da pogazimo Hipokratovu zakletvu koju smo položili – naglasili su.

U zemlji se umnožavaju pozivi lekara da se pooštre mere protiv kovida, ali vlasti ostaju nepopustljive. Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da se trenutno ne razmatraju nove mere, ne isključivši mogućnost da se razmotre u slučaju potrebe.

U celoj Francuskoj od oktobra ne rade restorani, kafići, bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije, zabranjeno je prisustvo publike na stadionima, diskoteke i noćni klubovi ne rade već godinu dana, zatvoreni su i veliki tržni centri, rad od kuće je obaveza kad god je to moguće, a na snazi je i policijski čas od 19 sati do 6 ujutro. U jednoj trećini zemlje, koja obuhvata Pariz, Lil i Lion, gde se situacija otrgla kontroli, uvedena je i određena vrsta karantina stanovništva, na osnovu koje građani mogu da se udalje najviše 10 kilometara od stana, a rade samo prodavnice neophodne robe.

Novi Savet odbrane, na kome se uz Makornovo predsedavanje donose odluke o merama za sprečavanje širenja pandemije, zakazan je za sredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)