PROPALO IZVLAČENJE BRODA IZ SUECKOG KANALA: Za dva dana stižu još dva tegljača, desetine drugih brodova na “čekanju”

Tanjug

26. 03. 2021. u 16:31

POKUŠAJ da se oslobodi gigantski teretni brod koji je blokirao Suecki kanal je propao, saopštila je danas kompanija Bernhard Šulte Šipmenadžment (BSM).

ПРОПАЛО ИЗВЛАЧЕЊЕ БРОДА ИЗ СУЕЦКОГ КАНАЛА: За два дана стижу још два тегљача, десетине других бродова на “чекању”

Foto: Tanjug/AP

Firma zadužena za tehnički menadžment broda navodi da će još dva tegljača stići 28. marta kako bi pomogla u izvlačenju broda, prenosi Rojters.

Gigantski teretni brod sa kontejnerima Ever Given još je dijagonalno zaglavljen u Sueckom kanalu, blokirajući saobraćaj na ključnom plovnom putu za globalni brodski promet između istoka i zapada.

Ever Given, brod pod zastavom Paname koji prevozi teret između Azije i Evrope, dugačak 400 i širok oko 60 metara, nasukao se u utorak u uskom, veštačkom kanalu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva.

Foto: Tanjug/AP Photo

Brod, u vlasništvu japanske firme Šoei Kisen KK, blokirao je saobraćaj u kanalu, ostavljajući na "čekanju" desetine drugih brodova u Sredozemnom i Crvenom moru.

Pramac broda dodiruje istočni zid kanala, dok mu je krma prislonjena uz zapadni zid. Ovo je događaj bez presedana u 150 godina dugoj istoriji kanala, kažu stručnjaci.

Brod se nasukao na otprilike šest kilometara severno od južnog ulaza u kanal, u blizini grada Sueca, u delu kanala gde je saobraćaj jednosmeran.

Foto: Tanjug/AP Photo

Evergrin, velika tajvanska brodarska kompanija koja upravlja brodom, saopštila je da je Ever Given savladao jak vetar dok je ulazio u kanal iz Crvenog mora, ali da nijedan od njegovih kontejnera nije potonuo.

I uprava Sueckog kanala je za incident okrivila loše vreme.

Blokada je prouzrokovala probleme globalnoj trgovini. Kroz kanal prolazi oko 10 odsto svetske trgovine, a od posebnog je značaja za transport nafte. Zatvaranje bi takođe moglo uticati na isporuke nafte i gasa u Evropu sa Bliskog istoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!