PUTIN U KREMLJU DO 2036? Ruska duma donela zakon o mandatima sadašnjeg predsednika

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

24. 03. 2021. u 22:35

RUSKA Duma je juče usvojila na plenarnom sastanku u trećem čitanju zakon koji omogućuje sadašnjem predsedniku Vladimiru Putinu (68) da posle 2024. godine učestvuje još dva puta na izborima i, ako pobedi, ostane u fotelji u Kremlju sve do 2036. godine.

ПУТИН У КРЕМЉУ ДО 2036? Руска дума донела закон о мандатима садашњег председника

Foto AP

Zakon je donesen u skladu sa prošlogodišnjim ustavnim promenama.

Lani je odlučeno da se Putinu ne računaju dosadašnji mandati. Ali, osim za Putina, i dalje će postojati ograničenja da neko može biti predsednik dva mandata. Po izbornom zakonu, predsednik države može biti građanin koji ima najmanje 35 godina. Osim toga, na teritoriji Rusije mora da je živeo najmanje 25 godina. Uslov je i da nikada nije imao državljanstvo neke druge države, a izuzetak su jedino oni koji su živeli na Krimu pre nego što se pripojio matici Rusiji.

Autori projekta zakona su poslanici Pavel Krašenikov i Olga Savastjanova, kao i senator Andrej Klišas.

VIŠA STAROSNA GRANICA

PREDSEDNIK Rusije je juče potpisao zakon kojim je skinuo starosna ograničenja za one rukovodioce koje on imenuje.

Dosad je starosna granica za obavljanje važnih funkcija, uključujući ministarske bila 70 godina. Predsednik Rusije imenuje premijera, njegove zamenike, kao i federalne ministre. Osim njih imenuje i rukovodioce Federalne službe bezbednosti, Istražnog komiteta, Državnog tužilaštva, regionalne tužioce... Drugi državni činovnici mogu obavljati svoje funkcije do 65 godina.

Referendum za promenu ustava Rusije održan je 1. jula prošle godine. Za promene ustava glasalo je 77,92 odsto građana uz visoku (68 odsto) izlaznost.

Interesantno je da je u martu prošle godine, dakle pre referenduma lider Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski predlagao da predsednički mandat od pet godina bude moguć maksimalno dva puta.

U decembru 2020. godine Duma je donela zakon kojim su proširene garancije za nekog ko je bio bivši predsednik Rusije. Njemu se ne može suditi ne samo za to što je radio u vreme predsedničkog mandata, nego i ranije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna