IRANCI PLANIRAJU ATENTAT NA AMERIČKOG GENERALA: Meta udara vojna baza u Vašingtonu, garda sprema osvetu za Solejmanija

Tanjug

22. 03. 2021. u 16:09

IRAN preti mogućim napadima na Fort Mekner, američku vojnu bazu u Vašingtonu, kao i na zamenika načelnika generalštaba američke vojske DŽozefa M. Martina, javlja AP pozivajući se na dvojica visokih obaveštajnih zvaničnika.

ИРАНЦИ ПЛАНИРАЈУ АТЕНТАТ НА АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА: Мета удара војна база у Вашингтону, гарда спрема освету за Солејманија

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File/Depositphotos

Oni navode da je komunikacija koju je Nacionalna obaveštajna agencija (NSA) presrela u januaru, pokazala da iranska Revolucionarna grada razmatra izvođenje "napada u stilu onog na razarač USS Koul", što se odnosi na samoubilački napad iz oktobra 2000. kada je mali brod pristao uz razarač američke mornarice u luci Aden u Jemenu i eksplodirao, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara.

Prema navodima izvora AP, obaveštajni podaci takođe su otkrili planove Irana da ubije generala DŽozefa M. Martina i da se infiltrira u vojnu bazu u Vašingtonu. General Martin živi u bazi Fort Mekner, jednoj od najstarijih u Americi. Te pretnje su razlog iz kojeg je vojska pojačala bezbednost oko Fort Meknera.

Komunikacije koje su presreli američki obaveštajci vođene su između pripadnika elitne jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde, a razmatrane su se moguće vojne opcije iz odmazde za ubistvo bivšeg lidera Kudsa, generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu u januaru 2020, navode dvojica zvaničnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)