ZBLIŽAVANJE MOSKVE I PEKINGA: Dvodnevna poseta Lavrova posle "okršaja" SAD i Kine na Aljasci

D. D. S.

22. 03. 2021. u 15:21

POSLE prvog direktnog, i vrlo burnog, susreta zvaničnika SAD i Kine na Aljasci u Pekingu je saopšteno da razvoj kinesko-ruskih veza nije usmeren ni na jednu određenu zemlju, dok su bilateralni odnosi otvoreni.

ЗБЛИЖАВАЊЕ МОСКВЕ И ПЕКИНГА: Дводневна посета Лаврова после окршаја САД и Кине на Аљасци

Foto: EPA

Bio je to, zapravo, odgovor portparola kineskog ministarstva inostranih poslova Hua Ćuning na novinarsko pitanje da li je dvodnevna poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Kini, u ponedeljak i utorak, namerni aranžman sklopljen posle kinesko-američkog susreta.

- Strateški dijalog je na visokom nivou. Kina i Rusija su uvek bile bliski partneri, održavajući česte razmene na svim nivoima - rekla je Hua.

Dodala je da kao članice Saveta bezbednosti UN-a, Kina, Rusija i SAD snose važne odgovornosti u pogledu globalnog mira i stabilnosti:

- Kina i Rusija, stojeći rame uz rame, uz blisku saradnju i čvrsto protivljenje hegemoniji i nasilju, bile su stub svetskog mira i stabilnosti - rekla je ona i izrazila uverenje da će poseta Lavrova dalje učvrstiti dobar zamah razvoja kinesko-ruskih veza na visokom nivou i ojačati stratešku koordinaciju dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)