USPELI DA ZAVIRE U BOLNICE, ŠKOLE, KANCELARIJE: Hakeri u Švajcarskoj provalili u sistem bezbednosnih kamera - reagovala policija

Tanjug

15. 03. 2021. u 13:28

ŠVAJCARSKE vlasti potvrdile su danas da su sprovele policijsku raciju u kući švajcarskog hakera koji je provalio u onlajn mreže jedne američke kompanije za proizvodnju sigurnosnih kamera.

УСПЕЛИ ДА ЗАВИРЕ У БОЛНИЦЕ, ШКОЛЕ, КАНЦЕЛАРИЈЕ: Хакери у Швајцарској провалили у систем безбедносних камера - реаговала полиција

Foto Depositphotos

Švajcarska federalna pravosudna kancelarija je saopštila da je regionalna policija u centralnom Lucernu, postupajući po zahtevu američke vlasti za pružanje pravne pomoći, izvršila u petak pretres kuće u kojoj je delovala grupa aktivističkih hakera koji su koristili ime "Tili Kotman", prenosi agencija AP.

Haker je rekao da su tokom racije zaplenjeni elektronski uređaji.

Švajcarska kancelarija odbila je da precizira lokaciju i pružanje daljih informacija, preusmeravajući sva dalja pitanja na "relevantne američke vlasti".

FBI je u izjavi od petka saopštio da je "svestan aktivnosti sprovođenja zakona u Švajcarskoj“, ali da nema dalje komentare.

Grupa "haktivista" je poručila da su uspeli da zavire u bolnice, škole, fabrike, zatvore i korporativne kancelarije veći deo ponedeljka i utorka prošle nedelje, nakon što su dobili pristup sistemima kalifornijskog startapa "Verkada".

Naveli su i da je ta akcija imala za cilj podizanje svesti o masovnom nadzoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)