DIGITALNA UMETNOST SVE CENJENIJA NA AUKCIJAMA: Delo Majka Vinkelmana prodato za neverovatnih 69,3 miliona dolara

J.Ž.S.

12. 03. 2021. u 11:55

Digitalno delo, američkog umetnika Majka Vinkerlmana Biplea aukcijska kuća Kristis prodala je za 69,3 miliona dolara, što je rekord koji svedoči o revoluciji što se događa na tom tržištu dugo ograničenom na mali broj ljudi.

ДИГИТАЛНА УМЕТНОСТ СВЕ ЦЕЊЕНИЈА НА АУКЦИЈАМА: Дело Мајка Винкелмана продато за невероватних 69,3 милиона долара

Foto EPA

       "Svakodnevica: Prvih 5000 dana", komplet crteža i animacija stvaranih 5.000 dana zaredom, svrstava Majka Vinkelmana, kako je Bipleovo pravo ime, među troje svetskih umetnika čije umetnine postižu najvišu cenu još za njihova života, nezavisno o vrsti medija.

Ovaj umetnik bio je poznat po svojim digitalnim projektima, ali do kraja septembra 2020. nije prodao nijedno delo pod svojim imenom.

Aukcija održana u četvrtak svedoči o usponu nove tehnologije autentifikacije koja primenjuje "blockchain" koji se koristi za kripto valute, a predstavlja se kao čudesno rešenje za kopiranje, jednu od kočnica razvoja digitalne umetnosti.

Bipleov rad će se prodavati kao NFT, nezamenljivi token. Reč je o novom, ali ogromnom tržištu, o čemu svedoči podatak da je u poslednje tri godine na NFT-ove potrošeno 174 miliona dolara.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju