DIGITALNA UMETNOST SVE CENJENIJA NA AUKCIJAMA: Delo Majka Vinkelmana prodato za neverovatnih 69,3 miliona dolara

J.Ž.S.

12. 03. 2021. u 11:55

Digitalno delo, američkog umetnika Majka Vinkerlmana Biplea aukcijska kuća Kristis prodala je za 69,3 miliona dolara, što je rekord koji svedoči o revoluciji što se događa na tom tržištu dugo ograničenom na mali broj ljudi.

ДИГИТАЛНА УМЕТНОСТ СВЕ ЦЕЊЕНИЈА НА АУКЦИЈАМА: Дело Мајка Винкелмана продато за невероватних 69,3 милиона долара

Foto EPA

       "Svakodnevica: Prvih 5000 dana", komplet crteža i animacija stvaranih 5.000 dana zaredom, svrstava Majka Vinkelmana, kako je Bipleovo pravo ime, među troje svetskih umetnika čije umetnine postižu najvišu cenu još za njihova života, nezavisno o vrsti medija.

Ovaj umetnik bio je poznat po svojim digitalnim projektima, ali do kraja septembra 2020. nije prodao nijedno delo pod svojim imenom.

Aukcija održana u četvrtak svedoči o usponu nove tehnologije autentifikacije koja primenjuje "blockchain" koji se koristi za kripto valute, a predstavlja se kao čudesno rešenje za kopiranje, jednu od kočnica razvoja digitalne umetnosti.

Bipleov rad će se prodavati kao NFT, nezamenljivi token. Reč je o novom, ali ogromnom tržištu, o čemu svedoči podatak da je u poslednje tri godine na NFT-ove potrošeno 174 miliona dolara.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)