UKRAJINSKI "VLADAR IZ SENKE" NA UDARU SAD: Neočekivani potez Vašingtona, sankcije za Igora Kolomojskog

Novosti online

05. 03. 2021. u 19:35

VLASTI SAD uvele su sankcije protiv ukrajinskog biznismena Igora Kolomojskog, koga u Ukrajini takođe nazivaju „vladarom iz senke“, zbog „ogromne korupcije“, saopštio je američk državni sekretar Entoni Blinken.

УКРАЈИНСКИ ВЛАДАР ИЗ СЕНКЕ НА УДАРУ САД: Неочекивани потез Вашингтона, санкције за Игора Коломојског

Foto: Printscreen

Kako je precizirao, pored Kolomojskog pod sankcijama su i njegova žena, zatim ćerka Anželika i sin Izrael Cvi Kolomojski, a njima je zabranjen ulazak u Ameriku.

Ograničavajuće mere su uvedene jer je Kolomojski, kako je obrazložio Blinken, tokom obavljanja funkcije gubernatora Dnjepropetrovske oblasti u periodu od 2014. do 2015. godine učestvovao u brojnim korupcijskim skandalima i zloupotrebljvao svoj politički uticaj zarad lične dobiti.

Blinken je takođe rekao da, uprkos činjenici da su Kolomojskom uvedene sankcije na osnovu nečeg što je ranije počinio, on i danas ulaže „velike napore kako bi osujetio demokratske procese koji su u Ukrajini pokrenuti“, što može da nanese štetu budućnosti zemlje.

Istovremeno, američki državni sekretar je rekao da će Vašington nastaviti da podržava reforme u Ukrajini.

Ranije se Međunarodni monetarni fond usprotivio vraćanju tom oligarhu „Privatbanke“, koju je Kijev nacionalizovao 2016. godine. Štaviše, zbog tog slučaja se odugovlači potpisivanje novog ukrajinskog programa kreditiranja MMF.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!