ZA ŠTA TO KIM LOŽI UGALJ U NUKLEARNOM KOMPLEKSU? Satelitski snimci uzdrmali Zapad, moguće da priprema atomsko oružje (FOTO)

Tanjug

04. 03. 2021. u 11:02

NEKI satelitski snimci ukazuju da Severna Koreja trenutno možda pokušava da proizvede više plutonijuma za atomsko oružje u svom glavnom nukleranom postrojenju, nakon što je lider Kim DŽong Un u januaru obećao da će povećati aktivnosti na tom planu, prenosi AP.

ЗА ШТА ТО КИМ ЛОЖИ УГАЉ У НУКЛЕАРНОМ КОМПЛЕКСУ? Сателитски снимци уздрмали Запад, могуће да припрема атомско оружје (ФОТО)

Foto AP

Agencija navodi da je američki sajt „38 North“, koji prati dešavanja u Severnoj Koreji, preneo da snimci nuklearnog kompleksa u Jongbijonu ukazuju da elektrana na ugalj u ovom objektu radi nakon otprilike dvogodišnje pauze.

Saopštio je da to može da sugeriše da su u toku pripreme za preradu plutonijuma potrebnog za nuklearno oružje Severne Koreje, ali da to može i da znači da se postrojenje samo priprema za rukovanje radioaktivnim otpadom.

Ranije ove nedelje, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi potvrdio je da su neka nuklearna postrojenja u Severnoj Koreji nastavila da rade, što je očigledno kršenje važećih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Plutonijum je jedan od dva ključna sastojka za izgradnju nuklearnog oružja, zajedno sa visoko obogaćenim uranijumom.

Kompleks Jongbijon, severno od glavnog grada Pjongjanga, ima postrojenja za proizvodnju obe komponente, ali nije poznato koliko je toga do sada proizvedeno u ovom kompleksu i gde se skladišti, navodi agencija.

Rojters prenosi da je u januaru Kim obećao da će povećati nuklearni arsenal i obelodanio niz visokotehnoloških sistema naoružanja usmerenih protiv SAD, uz poruku da sudbina bilateralnih odnosa dve zemlje zavisi od toga da li će Vašington povući svoju neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)