KOVID ZAKLJUČAO ŠKOLE ŠIROM SVETA: Više od 168 mališana lane nije pohađao nastavu

I. Stanojević

03. 03. 2021. u 14:19

PANDEMIJA virusa korona, stvorila je mnogo problema koji će se dugo i teško rešavati, ali posledice u oblasti školstva, trajaće generacijama, uz krajnje neizvesno vraćanje na normalu. Najnovija statistika, koju je objavila organizacija UN za decu, UNICEF, pokazuje da više od 168 miliona mališana zbog kovida 19 ne pohađa školu.

КОВИД ЗАКЉУЧАО ШКОЛЕ ШИРОМ СВЕТА:  Више од 168 малишана лане није похађао наставу

Foto: M. Anđela

Broj đaka, koji je propustio više od tri četvrtine nastave, još je i veći, premašuje 214 miliona! Po rečima Henrijete Fore, izvršne direktorke UNICEF, zbog planetarnog lokdauna, preti nam katastrofalna kriza obrazovanja. Najteža situacija je u Latinskoj Americi i na Karibima, gde lane, skoro sto miliona dece, ni dan nije pohađalo nastavu. Među tim državama na crnoj listi obustave nastave, njima prednjače Panama, El Salvador, Bangladeš i Bolivija.

Problem je i daleko širi, ističe Foreova. U siromašnim zemljama, škole nisu samo izvor znanja, nego i mesto gde deca dobijaju redovnu užinu, koja je, neretko, jedini obrok u danu za ne mali broj devojčica i dečaka. Osim toga, školski sistem omogućava vaspitavanje dece, njihovu interakciju, a naposletku i organizovanu strategiju vakcinisanja protiv korona virusa. Dakle, problem se vrti u krug, zbog kovida se škole zatvaraju, a bez dolaska u školu, milioni dece čekaće mnogo duže na spasonosnu vakcinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)