KOVID ZAKLJUČAO ŠKOLE ŠIROM SVETA: Više od 168 mališana lane nije pohađao nastavu

I. Stanojević

03. 03. 2021. u 14:19

КОВИД ЗАКЉУЧАО ШКОЛЕ ШИРОМ СВЕТА:  Више од 168 малишана лане није похађао наставу

Foto: M. Anđela

PANDEMIJA virusa korona, stvorila je mnogo problema koji će se dugo i teško rešavati, ali posledice u oblasti školstva, trajaće generacijama, uz krajnje neizvesno vraćanje na normalu. Najnovija statistika, koju je objavila organizacija UN za decu, UNICEF, pokazuje da više od 168 miliona mališana zbog kovida 19 ne pohađa školu.

Broj đaka, koji je propustio više od tri četvrtine nastave, još je i veći, premašuje 214 miliona! Po rečima Henrijete Fore, izvršne direktorke UNICEF, zbog planetarnog lokdauna, preti nam katastrofalna kriza obrazovanja. Najteža situacija je u Latinskoj Americi i na Karibima, gde lane, skoro sto miliona dece, ni dan nije pohađalo nastavu. Među tim državama na crnoj listi obustave nastave, njima prednjače Panama, El Salvador, Bangladeš i Bolivija.

Problem je i daleko širi, ističe Foreova. U siromašnim zemljama, škole nisu samo izvor znanja, nego i mesto gde deca dobijaju redovnu užinu, koja je, neretko, jedini obrok u danu za ne mali broj devojčica i dečaka. Osim toga, školski sistem omogućava vaspitavanje dece, njihovu interakciju, a naposletku i organizovanu strategiju vakcinisanja protiv korona virusa. Dakle, problem se vrti u krug, zbog kovida se škole zatvaraju, a bez dolaska u školu, milioni dece čekaće mnogo duže na spasonosnu vakcinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)