EKSPLOZIJA U DONBASU, RANJENI UKRAJINSKI VOJNICI: Hitno se oglasili iz LNR, evo šta je uzrok

Novosti online

23. 02. 2021. u 16:57

ЕКСПЛОЗИЈА У ДОНБАСУ, РАЊЕНИ УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ: Хитно се огласили из ЛНР, ево шта је узрок

Foto: EPA

NARODNA milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike zabeležila je eksploziju na položajima ukrajinskih snaga bezbednosti u području naselja Popasnaja koje je pod kontrolom Kijeva u blizini kontakt liniije u Donbasu, saopštio je oficir pres službe Ministarstva odbrane LNR Ivan Filiponjenko.

- Prema informacijama dobijenim od izvora u sedištu operativno-taktičke grupe "Sever" uzrok eksplozije je incident tokom obuke za opremanje položaja uz primenu eksplozivnih uređaja - rekao je Filiponjenko.

Prema navodima Narodne milicije, eksplozija se dogodila kao rezultat spontane detonacije eksplozivnog naboja tokom obuke ukrajinskih snaga bezbednosti. Prema Filiponjenkovim rečima, u eksploziji je ranjeno pet ukrajinskih vojnika, među kojima je i jedna žena.

Filoponjenko je dodao da je tokom istrage utvrđeno da je uzrok nenamerne detonacije neispravnost eksplozivne naprave zbog neodgovarajućih uslova skladištenja. Takođe se napominje da je uoči obuke municiju proverila komisija na čelu sa načelnikom inžinjerijske službe 92. brigade.  

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)