PRODUŽENA ZABRANA KRETANJA: Italijanska vlada spašava šta se može spasiti

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

22. 02. 2021. u 15:35 >> 15:37

U SAGLASNOSTI između nove Vlade i italijanskih regiona Dekret o antikovid merama, koji ističe za tri dana i kojim se zabranjuje kretanje stanovništva iz jednog regiona u drugi, produžen je do 27 marta ove godine.

ПРОДУЖЕНА ЗАБРАНА КРЕТАЊА: Италијанска влада спашава шта се може спасити

Foto: Epa

Takođe zbog uvećanja broja zaraženih, posebno britanskim sojem, ostaje na snazi policijski čas od 22 do 5 ujutru, a barovi i restorani ostaće otvoreni samo u tzv. žutim zonama.

Polovinom marta, po mišljenju eksperata u Italiji se očekuje vrhunac pandemije i sa ubrzanim širenjem britanskog soja pretpostavke su, da bi broj mogao da stigne i do oko 25.000 novozaraženih na dnevnom nivou. Sanitarne vlasti iznose i šokantnu mogućnost, broj od oko 40.000 novozaraženih ako se olabave sadašnje mere (po procenama Visokog instituta za zdravlje i Naučno-tehničkog instituta) jer će polovinom marta britanski soj biti dominantan u Italiji.

Radi se i na intenziviranju kampanje vakcinisanja gde se predlaže uvođenje u taj posao i lekara opšte prakse, njih oko 40.000, ako stignu vakcine na vreme. Na dopremi vakcina radi premijer Mario Dragi. On od Brisela i EU traži da učine pod hitno nešto na dopremanju i distribuciji vakcina.

Foto: Tanjug/AP

Odluka o zatvaranju regiona motivisana je i mogućnošću da bi Italija mogla da se, uz poštavanje antikovod mera, delimično otvori za uskršnje praznike (Katolički uskrs 4. aprila) što bi dalo malo kiseonika građanima i turističkim radnicima. To predstavlja i jedan novi korak Vlade premijera Dragija da se ne unosi dodatna dramatičnost u postojećoj situaciji i uzbuna za uskršnje praznike.

Međutim 5. marta ističe rok za donošenje nove odluke o tzv. promeni boje regiona, shodno porastu ili smanjenju broja novozaraženih pa tako i tipologiji otvaranja ili zatvaranja izvesnih aktivnosti. Koliko je situacija i bez dramatizovanja teška pokazuju sabrani brojevi uvećanja pozitivnih za pretposlednji vikend (petak-nedelja) - 38.505 a za ovaj protekli čak 43.862. „Kao da je neko dosuo benzin na vatru sa širenjem britanskog soja i to najviše kod mladih i ponajviše u školama“ zakljuuju sanitarne vlasti sa opomenom da su bolnice u brojim regionima već pretrpane.

Foto AP

Na uvećanu zarazu opomenuo je prošle sedmice, radi mogućnog zatvaranja svega za vikend, ali ga nisu poslušali, profesor Masimo Gali direktor za Infektivne bolesti milanske bolnice „Sako“. Sada se spašava šta se može spašavati u nedostatku vakcine i organizacije u vakcinisanju u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri