SENAT IZGLASAO POVERENJE: Nova vlada republikanskog duha

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

18. 02. 2021. u 17:27

“BORITI se svim sredstvima protiv pandemije u cilju spašavanja ljudskih života, spašavati one koji pate zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija, danas smo jednostavno građani Italije političari i ‘tehničari’ počastvovani da služimo svojoj zemlji”, poenta je obraćanja u Senatu pred kojim je premijer Mario Dragi izneo celokupan plan rada nove Vlade u traženju poverenja za njen rad.

СЕНАТ ИЗГЛАСАО ПОВЕРЕЊЕ: Нова влада републиканског духа

Foto: EPA

“Ujedinjeni u rekonstrukciji Italije za ljubav prema Italiji, moja Vlada je Vlada republikanskog duha koja je stvorena u situaciji vanrednog stanja i po indikacijama i predsednika Republike Serđa Matarele i podrazumeva dobru volju, svest i osećaj odgovornosti političkih snaga koje se udružuju za dobrobit zemlje”. Dragi je uputio apel Parlamentu i partijama koje su do juče bile rivali da napuste svoje zastave i stave ispred ljubav za Italiju bez gubljenja sopstvenog identiteta u rešavanju problema familija i preduzeća u najtežem trenutku u savremenoj istoriji zemlje. “Danas jedinstvo nije opcija već obaveza”.

Obnovljena Italija za budućnost naše dece, na tome je insistirao novi premijer, podsećajući da ekonomski porast zemlje ne proizilazi samo iz ekonomskih faktora zavisi i od institucija i od poverenja građana u njih.

“Naši potomci koji će jednom zauzeti naže mesto treba da budu zahvalni za posao koji mi sada treba da uradimo i da nam neće moći zameriti na našem egoizmu”.

Premijer je između svih bitnih tačaka šta će se uraditi ubrzo a šta na duži rok kao što su reforme, najpre fiskalna, potom u zdravstvu, školstvu, socijalnoj sigurnosti i zapošljavanju, pokretanju radova na zaustavljenim velikim infrastrukturnim objektima, podvukao neopozivi angažman Vlade sa evropejskim i atlatskim duhom, takođe i neopozivost evra kao zajedničke monete. Ali nije zaobišao ni “veliku pažnju prema prostorima u okruženju kao što je Balkan”.

Glasanje u Senatu završeno je u koji minut pred ponoć, Dragi je dobio apsolutnu većinu (262 glasa za, 40 protiv i 2 uzdržana), s obzirom da je 15 senatora iz “Pokreta 5 zvezdica” (iz vladine ve

ine) glasalo protiv iako je odluka na političkom nivou bila da će dati glas za poverenje novom premijeru, danas je politički šef te partije predložio izbacivanje iz Pokreta tih senatora “zbog nedoslednosti liniji Partije i odsutnosti odgovornosti prema interesima zemlje i njenih građana, jer to nije bilo glasanje pojedinaca već jedinstvene partije” u trenutku kada zemlja živi najteže momente u svojoj savremenoj istoriji. Večeras o poverenju Vladi glasa Poslanička skupština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili