"SAD JE DOSTA" Nemci pobesneli na EU, počelo zatvaranje granica

Novosti online

14. 02. 2021. u 16:05

NEMAČKA je delimično zatvorila svoje granice sa Češkom Republikom i austrijskim Tirolom u nedelju zbog širenja novih sojeva koronavirusa, uprkos osudama takvog postupka iz Evropske unije.

САД ЈЕ ДОСТА Немци побеснели на ЕУ, почело затварање граница

Foto: AP

Hiljadu policajaca mobilisano je za stroge granične provere, što podseća na prve dane pandemije kada su članice EU zatvarale svoje granice.

Na prelazu Kifersfelden u južnoj Bavarskoj, policajci u žutim prslucima zaustavljaju svako vozilo koje dolazi iz Austrije.

Prema novim pravilima koja su na snazi, u Nemačku se može ući samo s negativnim testom na koronavirus.

Izuzeci su za radnike u sektorima zdravstva i prometa i iz hitnih humanitarnih razloga, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nemačka železnica Dojče Ban obustavila je svoje usluge u i iz pogođenih područja.

Na aerodromu Frankfurt, najvećem u zemlji, savezna policija u nedelju je proveravala putnike koji su pristizali iz Beča i Praga.

Cilj ograničenja je usporiti širenje novih i zaraznijih sojeva koronavirusa koji su se pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i izazvali nova žarišta duž češke granice i u austrijskom Tirolu.

Evropska komisija osudila je nove nemačke restrikcije.

- Strah od novih mutacija koronavirusa je razumljiv - rekla je evropska poverenica za zdravstvo Stela Kyriakides u nedelju za nemački list Augsburger Algemajne.

- Istina je da se virus ne može zaustaviti zatvorenim granicama - poručila je poverenica i dodala da su vakcine i poštovanje higijenskih mera "jedine stvari koje deluju".

- Mislim da je pogrešno vratiti se Evropi zatvorenih granica - dodala je.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zihofer odbacio je kritike iz Brisela. "Sad je dosta", rekao je Seehofer za Bild. "EU je učinila dovoljno grešaka sa svojim sporim uvođenjem vakcina", naveo je Zihofer.

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a