NEREDI I HAPŠENJA NA HAITIJU: Uhapšeno 20 osoba, predsednik Moiz tvrdi - pokušali su da me ubiju! (FOTO)

tanjug

08. 02. 2021. u 00:07

PREDSEDNIK Haitija Žovanel Moiz saopštio je danas da je policija uhapsila više od 20 osoba, uključujući sudiju Vrhovnog suda, koje je optužio da su pokušali da ga ubiju i sruše vladu.

НЕРЕДИ И ХАПШЕЊА НА ХАИТИЈУ: Ухапшено 20 особа, председник Моиз тврди - покушали су да ме убију! (ФОТО)

Foto: AP

Takođe, policija u Port o Prensu, prestonici Haitija, ispalila je suzavac na demonstrante koji traže ostavku Moiza i poštovanje ustava, prenosi Rojters.

Moiz je, obraćajući se na aerodromu u Port o Prensu, naveo da je jedan od uhapšenih sudija Vrhovnog suda kojeg podržavaju opozicioni lideri koji traže da se on povuče.

Predsednik Haitija rekao je da je navodna zavera protiv njega počela 20. novembra, ali nije pružio dodatne detalje niti bilo kakve dokaze za to, osim što je rekao da su među uhapšenima sudija i generalni inspektor u policiji.

Moiz je rekao da će drugi zvaničnici dati više informacija, ali oni nisu kasnije razgovarali sa novinarima.

Jedan od opozicionih lidera Haitija Andre Mišel je na konferenciji za novinare, nakon hapšenja, pozvao na građansku neposlušnost i zatražio da se predsenik uhapsi.

Mišel, koji je po zanimanju advokat, rekao je da je hapšenje sudije Vrhovnog suda Ivikel Dabrezil nelegalno jer on automatski ima imunitet.

Debrezil je jedan od trojice sudija koje opozicija favorizuje kao potencijalnog tranzitnog predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)