ULICE PRIPADAJU NARODU: Protesti u Tunisu, demonstranti probili kordon (FOTO)

Tanjug

07. 02. 2021. u 07:43

"NEMA više straha“, „Ulice pripadaju narodu“, neke su od parola koje su se mogle čuti na protestu u Tunisu, kada su na hiljade građana izašlo na ulice glavnog grada i probile bezbednosni kordon kako bi obeležile godišnjicu pogibije političkog lidera levice Čokrija Balaida.

УЛИЦЕ ПРИПАДАЈУ НАРОДУ: Протести у Тунису, демонстранти пробили кордон (ФОТО)

Foto: EPA

Tunis je zapao u haos kada je 6. februara 2013. godine, nedaleko od svoje kuće, likvidiran Beladi, a samo šest meseci kasnije i drugi političar levice Mohamed Brahmi, javlja AP, dodajući da za ova ubistva, do sada niko nije osuđen.

Lider Radničke partije Hama Hamami optužio je za ove likvidacije islamsku stranku Enada, koja je bila na vlasti u vreme ubistava.

Policija je ranije danas zatvorila veliko područje u centralnom delu Tunisa i blokirala puteve kako bi sprečila najavljeni protest koji podržava i najveći radnički sindikat u zemlji UGTT, preneo je Rojters.

U Tunisu se od sredine januara gotovo svakodnevno održavaju protesti, a demonstracije su počele obeležavanjem godišnjice revolucije u Tunisu koja je 2011. godine podstakla pobune širom regiona poznate kao „Arapsko proleće“.

Pored sporadičnih sukoba, na protestima je do sada uhapšeno preko hiljadu ljudi, a nezadovoljstvo građana sve više izazivaju brojna privođenja i zlostavljanja pritvorenika, što ministarstvo unutrašnjih poslova demantuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)