"ARMATA" ĆE DEBITOVATI U ABU DABIJU: Ruski tenk budućnosti dobio dozvolu za izvoz

Novosti online

04. 02. 2021. u 09:05

NAJNOVIJI ruski tenk „Armata“ dobio je dozvolu za izvoz i kako ističu u „Rosoboroneksportu“ tenk će u najskorije vreme biti predstavljen u inostranstvu.

АРМАТА ЋЕ ДЕБИТОВАТИ У АБУ ДАБИЈУ: Руски тенк будућности добио дозволу за извоз

Foto: EPA

Generalni direktor kompanije Aleksandar Mihejev je ranije otkrio da su u toku konsultacije sa stranim partnerima o isporukama „Armate“.

Prvi nastup tenk „Armata“ mogao bi da ima na sajmu naoružanja u Abu Dabiju. Na sajmu koji se održava u februaru učestvuju ruska odbrambena preduzeća, uključujući i proizvođača „Armate“.

Pored „Armate“ Rusija je prošle godine izašla na inostrano tržište i sa platformom „Bumerang“.

T-14 je jedini tenk treće posleratne generacije na svetu. Tenk „Armata“ je predviđen za vođenje borbe u direktnom kontaktu sa neprijateljem, za podršku ofanzivi motorizovanih jedinica, uništavanje žive sile protivnika smeštene u skrovištima i na otvorenom.

Generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov najavio je ranije da će serijske isporuke tenka T-14 na platformi ‘Armata’ početi ove godine. To neće važiti i za bespilotnu verziju tenka.

- Danas je to nesumnjivo najbolji tenk na svetu. U perspektivi će ovo vozilo biti novi glavni tenk ruske vojske - rekao je on.

Rad „Armate“ biće maksimalno automatizovan – posada tenka neće morati precizno da cilja, biće dovoljno samo da približno uperi oružje prema cilju.

- Elektronika će dalje sve učiniti sama – tačno će odrediti rastojanje do cilja i usmeriti oružje na nju. Odnosno, ovo vozilo koristi elemente veštačke inteligencije koji pomažu posadi da puca - objasnio je Čemezov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RODILA MU JE SINA: Šotrina žena bila je najlepša u Jugoslaviji, a završila je tragično - nije ostavila ni oproštajno pismo (FOTO)