"ARMATA" ĆE DEBITOVATI U ABU DABIJU: Ruski tenk budućnosti dobio dozvolu za izvoz

Novosti online

04. 02. 2021. u 09:05

NAJNOVIJI ruski tenk „Armata“ dobio je dozvolu za izvoz i kako ističu u „Rosoboroneksportu“ tenk će u najskorije vreme biti predstavljen u inostranstvu.

АРМАТА ЋЕ ДЕБИТОВАТИ У АБУ ДАБИЈУ: Руски тенк будућности добио дозволу за извоз

Foto: EPA

Generalni direktor kompanije Aleksandar Mihejev je ranije otkrio da su u toku konsultacije sa stranim partnerima o isporukama „Armate“.

Prvi nastup tenk „Armata“ mogao bi da ima na sajmu naoružanja u Abu Dabiju. Na sajmu koji se održava u februaru učestvuju ruska odbrambena preduzeća, uključujući i proizvođača „Armate“.

Pored „Armate“ Rusija je prošle godine izašla na inostrano tržište i sa platformom „Bumerang“.

T-14 je jedini tenk treće posleratne generacije na svetu. Tenk „Armata“ je predviđen za vođenje borbe u direktnom kontaktu sa neprijateljem, za podršku ofanzivi motorizovanih jedinica, uništavanje žive sile protivnika smeštene u skrovištima i na otvorenom.

Generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov najavio je ranije da će serijske isporuke tenka T-14 na platformi ‘Armata’ početi ove godine. To neće važiti i za bespilotnu verziju tenka.

- Danas je to nesumnjivo najbolji tenk na svetu. U perspektivi će ovo vozilo biti novi glavni tenk ruske vojske - rekao je on.

Rad „Armate“ biće maksimalno automatizovan – posada tenka neće morati precizno da cilja, biće dovoljno samo da približno uperi oružje prema cilju.

- Elektronika će dalje sve učiniti sama – tačno će odrediti rastojanje do cilja i usmeriti oružje na nju. Odnosno, ovo vozilo koristi elemente veštačke inteligencije koji pomažu posadi da puca - objasnio je Čemezov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka