ODBACITE ASTRAZENEKA, DRŽITE SE SPUTNJIK V: Italijanski stručnjaci hvale kvalitet ruske vakcine protiv korone

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

03. 02. 2021. u 18:07

DO juče se nije ni izgovaralo ime vakcine „Sputnik V“. Na Zapadu i u Italiji se odbacivala mogućnost da se ova vakcina protiv korone kupi, izražavajući nepoverenje.

ОДБАЦИТЕ АСТРАЗЕНЕКА, ДРЖИТЕ СЕ СПУТЊИК В: Италијански стручњаци хвале квалитет руске вакцине прoтив короне

Foto: EPA

A onda je „utvrđeno da ima visoke vrednosti“, pa se hvalospevi čuju sada od virusologa i naučnika, čak i medija, jer je dokazano da je „AstraZeneka vakcina sa problemima, a Sputnik V iznenađujuće dobra“.

Dve doze vakcine “AstraZeneka” ne daju ni blizu one rezultate koje daju “Fajzer” i “Moderna”. Takođe ova vakcina nije testirana na kategorijama stanovništva izvesnih godina.

- Vakcinisati starije osobe njome ne čini mi se dobra ideja - podvlači infektolog čuvene milanske bilnice „Sako“ i najkompetentniji strunak u toj obalsti primarijus Masimo Gali. sa druge strane on kaže da „Sputnik V, ruska vakcina poseduje kvalitet izvan svakog očekivanja, ostao sam veoma iznenađen podacima, iznad je svakog očekivanja“.

- Rezultati vakcine “Sputnik V” daleko su iznad onih “AstraZeneke”, napustila bih britansku vakcinu, čak bih savetovala EU i italijanskoj Vladi da briše “AstraZeneku” iz programa - oglasila se se imunolog Antonela Viola.

Prema njenim rečinm Britanci su počinili kliničke greške. Proizveli su serum sa veoma ograničenom efikasnošću, nisu predstavili dovoljne podatke za osobe starije od 55 godina kao što su to učinili “Fajzer” i “Moderna”. Efikasnost njihovih vakcina je 95 posto, dok AstraZeneka ima efikasnost od samo 60 posto sticanja imuniteta.

- Ako treba da se kupi još vakcina, neka to budu ruske “Sputnik V” - naglašava Viola, uz napomenu da bi se tako do kraja 2021. godine mogao postići visok kolektivni imunitet.

Italija je nejedinstvena u odluci koja vakcina da se kupi protiv korone, kasni se u u imunizaciji, regioni počinju da se bune. Najpre se oglasio guverner Veneta Luka Zaia i najavio odluku da će reagovati samostalno u pogledu kupovine i vakcinisanja, te da će i rusku vakcinu da uvrsti pored tri već autorizovane vakcine (Fajzer, Moderna i AstraZeneka). Uz njega je već stao region Lacio, jer nemaju predrasuda u odnosu na rusku vakcinu.

Potvrda o kvalitetu stiže i sa stranica renomiranog naučnog časopisa „Thee Lancet“, gde potvrđuju da je efikasnost “Sputnjik V” 91,6 procenata i poverenje u tu vakcinu je ohrabrujuće.

S obzirom da je Italijanka agencija za lekove (Aifa) stava da se „savetuje da se sa AstraZeneka vakcinom imunizuju samo osobe između 18 i 55 godina“, sada regioni počinju da vrše pritisak na Aifu da ubrza autorizaciju ruske vakcine “Sputnik V” kako bi je što pre kupili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Šta je sve Zelenski tražio od NATO-a?; Časovom Jaru preti kolaps? (FOTO)