NIJE KAO ŠTO SE MISLILO? Amerikanci su došli do ruskog "Pancira" u Libiji, ali su sve što ih interesuje mogli da saznaju od svojih saveznika

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

28. 01. 2021. u 18:03

PROŠLOG leta američki vojnici su ukrali i prebacili iz Libije PVO sistem kratkog dometa ,,Pancir-S1" i zatim su ga prebacili u svoju bazu ,,Ramštajn" u Nemačkoj. O tome pišu britanski mediji oslanjajući se na svoje izvore.

НИЈЕ КАО ШТО СЕ МИСЛИЛО? Американци су дошли до руског Панцира у Либији, али су све што их интересује могли да сазнају од својих савезника

Foto: Printskrin

Najverovatnije da su taj sistem Amerikanci ukrali da bi ga bolje izučili, mada su novinari pisali i da je moguće i to da ne dozvole da dođe u ruke teroristima koji bi sa njime mogli da obore i putničke avione.

Ako je verovati britanskim novinarima ta baterija ,,Pancira" je neoštećena prebačena u američku bazu u Nemačkoj transportnim avionom S-17A. Britanski novinari tvrde da se sistem još nalazi u Nemačkoj. Na drugoj strani, američki novinari tvrde da je sistem u Libiji bio oštećen.

Armija kojom rukovodi feldmaršal Halifa Haftar dobila je ruski ,,Pancir" preko Ujedinjenih Arpaskih Emirata koji su ga kupili od Moskve. U periodu od 2009. do 2013. Arapski Emirati su kupili više od 50 tih ruskih sistema.

Kako je pisala ,,Rosijska gazeta", u Libiji su vojnici Vlade nacionalnog spasa koje podržava Turska lani zarobili namanje tri ,,Pancira" od kojih su dva bila jako oštećena. Upravo jedan od njih su navodno prebacili Amerikanci.

U Moskvi se nisu zbog toga uzbuđivali jer su svesni da su Amerikanci te sisteme mogli da izuče još kad su dostavljeni Arapskim Emiratima. Moskovski vojni analitičar Ruslan Puhov kaže da ga čudi da su Amerikanci morali da ,,kradu" taj ,,Pancir" u Libiji kad su mogli da dobiju što ih interesuje od svojih saveznika Arapskih Emirata.

Neosporno je da su Rusi zadnjih godina usavršili ,,Pancire". Tako su oni koje sada ima ruska armija znatno savremeniji od onih koje su kupili Arapski Emirati. Najnoviji imaju sasvim drugi sistem za pronalaženje ciljeva poznatiji kao SOC.

- Ruska armija neće biti ugrožena zato što je do Amerikanaca dospeo ,,Pancir-S1". A, ako se Amerikanci interesuju za ,,Pancire", to znači da su oni dobri - objašnjava Ruslan Puhov.

Ali glavni urednik sajta ,,Militari Raša", Dmitrij Kornjevej smatra da će Amerikanci rastaviti ,,Pancir" i tražiti njegove slabe tačke. Na taj način će oni moći da govore o slabostima ,,Pancira" kako bi smanjili interes na međunarodnom tržištu za taj ruski sistem.

Kad su Turci u Siriji uništili nekoliko ,,Pancira" sirijske armije u Moskvi su govorili da se eksportna varijatna bitno razlikuje od one najnovije koju dobija ruska armija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

HIT: Srbin zalutao na nudističku plažu u Grčkoj, nije verovao šta vidi