GARDA ZAVRŠILA U GARAŽI: Policija Kapitola izbacila gardiste napolje, američka armija udiše izduvne gasove automobila (VIDEO)

Novosti online

22. 01. 2021. u 16:49

ГАРДА ЗАВРШИЛА У ГАРАЖИ: Полиција Капитола избацила гардисте напоље, америчка армија удише издувне гасове аутомобила (ВИДЕО)

Foto: EPA

NA hiljade pripadnika američke Nacionalne garde završilo je u garaži ili po obližnjim parkovima, pošto su ih izbacili iz Kongresne zgrade u Vašingtonu samo dan posle inauguracije DŽoa Bajdena.

Gardisti su u Kapitolu bili dve nedelje, obezbeđujući zgradu i okolinu posle nereda i upada u Kongres 6. januara.

Nacionalnu gardu iz kongresne zgrade izbacila je policija Kapitola. Velika grupa od oko 5.000 ljudi završila je u javnoj garaži bez interneta, sa samo jednim priključkom za struju i jednim toaletom sa dve kabine, objavio je američki list „Politiko“.

​Drugi pripadnici Nacionalne garde, morali su da se snađu na drugi način, a mnogi su morali da prenoće napolju, na vašingtonskoj temperaturi od samo četiri stepena, koliko je bilo u četvrtak kada je gardistima naloženo da napuste zgradu, piše američki list.

- Prethodnih dana senatori i kongresmeni su dolazili da nam čestitaju i da se slikaju sa nama. Sada im više nismo potrebni i oni su nas oterali u ćošak garaže. Osećamo se neverovatno izdatim - rekao je jedan od pripadnika Nacionalne garde za „Politiko“.

U Vašingtonu je boravilo više od 25.000 pripadnika Nacionalne garde, veliki broj njih bio je smešten u Kongresu, koji je izgledao kao vojna baza, dok je američka prestonica nalikovala na tvrđavu.

​Gardisti su posebno kivni što im je za odmor posle dvanaestočasovnih smena određeno da budu usred izduvnih gasova automobila, daleko od dobrih uslova.

​Brojni senatori i kongresmeni pobunili su se zbog ovakovog odnosa prema vojnicima, pa je delu pripadnika Nacionalne garde dozvoljeno da se vrati u kongresnu zgradu, dok se policija Kapitola izvinila.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SRB IN

22.01.2021. 17:02

Зато је "гарда" и то "национална", недостаје им само наставак на ово национална, нешто као социјализам, радници, сељаци, и симбол у обилу неких линија у белом кругу.