NEMCI POMAGALI U FILMU PROTIV PUTINA: Rehabilitaciju na Zapadu lider "male opozicije" iskoristio za dokumentarac protiv šefa Kremlja

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

20. 01. 2021. u 23:56

НЕМЦИ ПОМАГАЛИ У ФИЛМУ ПРОТИВ ПУТИНА: Рехабилитацију на Западу лидер мале опозиције искористио за документарац против шефа Кремља

Foto AP/arhiva

ZA vreme boravka u Nemačkoj, gde je bio na lečenju, a zatim i na rehabilitaciji, opozicionar Aleksej Navaljni je napravio film o predsedniku Vladimiru Putinu, njegovoj porodici, kao i prijateljima koji su vrlo bogati.

Sve ih predstavlja kao klan koji se bogati na račun države. Već dugo Navaljni pokazuje vilu u Gelendžiku na Crnom moru koja je napravljena po carskim kriterijumima, a za koju tvrdi da je Putinova.

Većinu materijala odavno su objavili ruski opozicioni novinari, pa Putinov portparol Dmitrij Peskov kaže da Navaljni vrti staru ploču. Da taj dugi film Navaljni nije radio sam sa svojim timom, nego su mu pomagali i stranci, on ne krije.

Oko Putinovog rada kao oficira KGB u Istočnoj Nemačkoj materijale i fotografije je dobio od nemačkih novinara i tamošnjih policijskih službi. Iako Navaljni tvrdi da se radi o ekskluzivnim saznanjima to nije tako, jer Putin nikada nije skrivao da je deo saradnika upoznao radeći u Drezdenu, a drugi deo u Sankt Peterburgu dok je bio zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju u Skupštini grada severne prestonice.

U Kremlju su znali da zapadne službe nameravaju da preko Navaljnog plasiraju kompromitujuće filmove i tekstove. Film je očigledno dugo pripreman s namerom da se kompromituje rukovodstvo uoči jesenjih parlamentarnih izbora. Ali, pošto je Navaljni sada uhapšen, film je pušten kako bi se ostavio utisak da je opozicionar u istražnom zatvoru zbog osvete Kremlja. Navaljni i njegovi saradnici žele da stvore utisak kod gledaoca da državni vrh živi carski, a da ih nije briga za sirotinju.

U toj ogromnoj vili u Gelendžiku, koja se dugo gradi i za koju je kupljen ekskluzivni italijanski nameštaj, nikada ni Putin ni njegova porodica nisu spavali, pa je neuverljivo kad autori filma stalno ponavljaju da je to Putinova vila. Putinov portparol Peskov je već rekao da Putin nema nikakav dvorac u Gelendžiku, ali bi bilo dobro da se objasni ko su pravi vlasnici tog raskošnog kompleksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Aladin

21.01.2021. 07:03

Nije mi jasno koju to viziju ima Navaljni, nije valjda toliko glup da misli da može postati predsednik. Ako mu je ideja da malo razmrda i ukaže na neke nepravilnosti to je ok.

buki

26.01.2021. 12:41

@Aladin - Navaljni govori i radi ono što mu Zapadni centri moći narede i za to dobija novac. Cilj je da se destabilizuje Rusija, satanizuje Putin i ako taj zadatak ispuni prema očekivanju, biće nagrađen onako kako Zapad odluči. Za sada je to novac, a za dalje se opet ne pita Navaljni, nego njegovi nalogodavci.

buki

21.01.2021. 11:24

Zar Rusi ne mogu da pogledaju u katastar i javno iznesu ime vlasnika tog raskošnog kompleksa? Kako smo mi ODMAH otkrili ime vlasnika hotela na vrhu Kopaonika, mogu i oni.