NEMCI POMAGALI U FILMU PROTIV PUTINA: Rehabilitaciju na Zapadu lider "male opozicije" iskoristio za dokumentarac protiv šefa Kremlja

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

20. 01. 2021. u 23:56

ZA vreme boravka u Nemačkoj, gde je bio na lečenju, a zatim i na rehabilitaciji, opozicionar Aleksej Navaljni je napravio film o predsedniku Vladimiru Putinu, njegovoj porodici, kao i prijateljima koji su vrlo bogati.

НЕМЦИ ПОМАГАЛИ У ФИЛМУ ПРОТИВ ПУТИНА: Рехабилитацију на Западу лидер мале опозиције искористио за документарац против шефа Кремља

Foto AP/arhiva

Sve ih predstavlja kao klan koji se bogati na račun države. Već dugo Navaljni pokazuje vilu u Gelendžiku na Crnom moru koja je napravljena po carskim kriterijumima, a za koju tvrdi da je Putinova.

Većinu materijala odavno su objavili ruski opozicioni novinari, pa Putinov portparol Dmitrij Peskov kaže da Navaljni vrti staru ploču. Da taj dugi film Navaljni nije radio sam sa svojim timom, nego su mu pomagali i stranci, on ne krije.

Oko Putinovog rada kao oficira KGB u Istočnoj Nemačkoj materijale i fotografije je dobio od nemačkih novinara i tamošnjih policijskih službi. Iako Navaljni tvrdi da se radi o ekskluzivnim saznanjima to nije tako, jer Putin nikada nije skrivao da je deo saradnika upoznao radeći u Drezdenu, a drugi deo u Sankt Peterburgu dok je bio zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju u Skupštini grada severne prestonice.

U Kremlju su znali da zapadne službe nameravaju da preko Navaljnog plasiraju kompromitujuće filmove i tekstove. Film je očigledno dugo pripreman s namerom da se kompromituje rukovodstvo uoči jesenjih parlamentarnih izbora. Ali, pošto je Navaljni sada uhapšen, film je pušten kako bi se ostavio utisak da je opozicionar u istražnom zatvoru zbog osvete Kremlja. Navaljni i njegovi saradnici žele da stvore utisak kod gledaoca da državni vrh živi carski, a da ih nije briga za sirotinju.

U toj ogromnoj vili u Gelendžiku, koja se dugo gradi i za koju je kupljen ekskluzivni italijanski nameštaj, nikada ni Putin ni njegova porodica nisu spavali, pa je neuverljivo kad autori filma stalno ponavljaju da je to Putinova vila. Putinov portparol Peskov je već rekao da Putin nema nikakav dvorac u Gelendžiku, ali bi bilo dobro da se objasni ko su pravi vlasnici tog raskošnog kompleksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a