NAPAD NA KAPITOL KAO PALJENJE RAJHSTAGA: Bivšeg Putinovog savetnika oterali sa posla u Vašingtonu, podrška Trampu ga koštala karijere!

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - MOSKVA

15. 01. 2021. u 17:05

НАПАД НА КАПИТОЛ КАО ПАЉЕЊЕ РАЈХСТАГА: Бившег Путиновог саветника отерали са посла у Вашингтону, подршка Трампу га коштала каријере!

Foto: MK

POZNATI ruski ekonomista i bivši Putinov savetnik, a zatim žestok kritičar, Andrej Ilarionov, koji je poslednjih godina radio u Institutu Katona u Vašngtonu, dobio je otkaz.

Razlog je što je stao na stranu predsednika Trampa.

Još dok je bio savetnik Putina on je oštro kritikovao rusku vladu a zatim i odluke Kremlja. Posle odlaska iz Kremlja 2005. godine Ilarionov je našao posao u Americi.

On je u vreme vladavine Baraka Obame javno bio protiv „resetovanja odnosa“ sa Moskvom. Ilarionov je poboljšanje odnosa SAD sa Rusijom nazivao kapitulacijom pred ruskim oficirima tajne policije i mafijozama i banditima.

Osmog januara ove godine je Ilarionov objavio tekst u kome je kritikovao dominirajući stav o napadu na Kongres i pokret Black Lives Matter. Andrej je tvrdio da je neizvesno ko je pobedio na poslednjim američkim izborima zbog anahronog sistema glsanja.

U nastavku teksta Ilarionov tvrdi da rukovodstvo Demokratske partije SAD ruši glavne pravne i političke institute vlasti da bi imalo monopolsko gospodstvo tj. Vladavinu. Zatim je bio još oštriji tvrdeći da se sve to radi da bi se ostvario program radikalnog socijalizma, crnog rasizma i zelenog totalitarizma. Andrej Ilarionov tvrdi da je napad na Kapitol 6. januara 2021. podsećao na paljenje Rajhstaga 27. februara 1933. godine, koji je iskoristio Hitler za uspostavljanje fašističke diktature.

Foto: EPA

Takve ocene se nisu svidele rukovodstvu Instituta Katona i Ilarionov je dobio otkaz. Ispostavilo se da Amerikancima nije smetalo kad je Ilarionov pravio grube i crne paralele kritikujući Putina, ali kada je istim stilom počeo da piše o SAD naprasno je prekinuta saradnja.

U Institutu Katona saopštili su ruskim medijima da Ilarionov nije više njihov saradnik. Direktor Instituta Piter Getler osudio je napad Trampovih pristalica na Kapitol. Razloge prestanka rada Ilarionova nisu hteli da objašnjavaju, ali se zna da su imali sasvim suprotan stav od Ilarionova, koji kaže da mu je otkaz dat zbog njegovog teksta u blogu pod naslovom „Požar Rajhstaga 2021“.

Inače Ilarionov je bio stariji naučni saradnik u spomenutom institutu od 2006. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)