SAD POGUBILE LISU MONTGOMERI: Smrtna kazna za ženu posle 70 godina, njen zločin je jeziv!

Novosti online

13. 01. 2021. u 09:47

AMERIČKE vlasti pogubile su u sredu rano ujutro Lisu Montgomeri, jedinu ženu koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne, nakon što je Vrhovni sud uklonio poslednju prepreku odbacujući odluku nižeg suda da odloži izvršenja, prema novinaru koji je u ime javnosti pratio pogubljenje.

САД ПОГУБИЛЕ ЛИСУ МОНТГОМЕРИ: Смртна казна за жену после 70 година, њен злочин је језив!

Foto: Printskrin

Njeno pogubljenje prvo je koje je izvršeno nad ženom od 1953. godine.

Montgomeri (52) je 2007. osuđena u Misuriju zbog otmice i ubistva Bobi Džo Stinet, žene u osmom mesecu trudnoće čiju je bebu izvadila iz maternice. Dete je preživelo.

Montgomeri je svoju žrtvu pronašla na internetu i posetila je u njenom domu u Misuriju pod izgovorom da želi da kupi psa. Na mestu događaja ju je ugušila, rasparala joj matericu, izvadila dete i ostavila mladu ženu u lokvi krvi.

Neki od rođaka žrtve bili su na njenom pogubljenju, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Pogubljenje Mongomeri više je puta odlagano jer je odbrana tvrdila da ona nije mentalno u stanju da shvati razlog kazne. Njena advokatica Keli Henri rekla je kako niko verodostojan ne može da ospori njenu dugotrajnu mentalnu bolest koju su tretirali zatvorski lekari.

Pogubljenje je izvedeno u zatvoru u Tere Hout u saveznoj državi Indijani.

Adovkatski tim Lise Montgomeri tražio je pomilovanje zbog toga što je ona zločin počinila nakon detinjstva u kojem je bila zlostavljana i žrtva neprekidnih silovanja očuha i njegovih prijatelja i tražili su da se smrtna kazna zameni kaznom doživotnog zatvora.

Pravna bitka oko njene smrtne kazne imala je i političku pozadinu budući da se pretpostavljalo kako bi je mogla izbeći kad 20. januara funkciju preuzme izabrani predsednik Džo Bajden, protivnik smrtne kazne koji je najavio reforme. Predsednik Donald Tramp, odlučni zagovornik smrtne kazne, ignorisao je zahtev za pomilovanje.

Osim Montgomeri, pogubljenje ove nedelje čekaju i dvojica crnaca. Budući da su demokrate preuzele kontrolu u Senatu, moguće je da će se, kad Bajden preuzme dužnost, doneti zakon kojim bi se ukinule smrtne kazne na saveznom nivou.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista