OŠTRE KAZNE KINESKIH SUDOVA: Osuđena na četiri godine zatvora zbog izveštaja iz Vuhana

J. Ž. S.

28. 12. 2020. u 11:08

KINESKINjA Zang Zan kažnjena je sa četiri godine zatvora zbog izveštavanja uživo iz Vuhana kad je izbila epidemija, rekao je njen advokat.

ОШТРЕ КАЗНЕ КИНЕСКИХ СУДОВА: Осуђена на четири године затвора због извештаја из Вухана

Foto: Printskrin

Kazna je izrečena  gotovo godinu dana nakon što su se pojavili detalji o "nepoznatoj virusnoj upali pluća" u tom gradu u  Kini.


Zang, bivši advokat, osuđena je na kratkom ročištu na sudu u Šangaju zbog navodnog "izazivanja svađa  i problema" u izveštavanju u haotičnoj prvoj fazi epidemije.
Njen izveštaj uživo u februaru se delio na platformama društvenih mreža, čime je porivukao pažnju vlasti koja je kaznila još osmoro ljudi koji su kritikovali vladin odgovor na epidemiju.

- Zang Zan izgledala je izgledala potišteno kada je objavljena kazna - rekao je Ren Kvani, jedan od njenih advokata. - Njena majka je glasno jecala dok se čitala presuda.
Sada, međutim, sve više zabrinjava zdravlje 37-godišnje Zang koja je počela štrajk glađu još u junu i na silu je hranjena kroz nosnu cev.

Advokatu je pre suđenja rekla da će ako dobije tešku kaznu, odbijaće hranu do samog kraja.
- To je ekstremni metod protesta protiv ovog društva i ovog okružjenja - rekao je advokat.
Kineske vlasti održale su niz suđenja disidentima na netransparentnim sudovima  kako bi svele na minimum zapadnu kontrolu. A ovo suđenje se održalo samo nekoliko nedelja pre nego što se očekuje dolazak međunarodnog tima stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije u Kinu koji će istražiti porekolo kovida 19.

Zdravstveno stanje Zang se ovih dana naglo pogoršalo i ona pati od glavobolje, vrtoglavice i bolova u stomaku. Potrebna joj pomoć za odlazak u toalet . Oseća se psihološki iscrpljeno, kao da je svaki dan mučenje.

Zang je bila kritična prema odgovoru vlasti na početku epidemije u Vuhanu, napisavši u tekstu u februaru da vlada "nije dala ljudima dovoljno informacija, a onda je jednostavno zatvorila grad". To je teško kršenje ljudskih prava, napisala je ona tada.

Sud je ocenio da je Zang širila "lažne komentare" na mreži i ona je prva sa spiska od četvoro građana-novinara koje su vlasti uhapsile početkom ove godine posle izveštavanja iz Vuhana. Peking je inače čestitao sam sebi na "izvanrednom" uspehu u kontroli virusa unutar svojih granica, sa ekonomijom u usponu, dok su, kako kažu, u velikom delu sveta nametane blokade uz veliki broj zaraženih cele godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!