"KOVID PASOŠ" NA MALA VRATA: Francuzi zabrinuti - da će ih uslovljavati vakcinacijom protiv korone?

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

25. 12. 2020. u 10:41

UVODI li se to "kovid pasoš" na mala vrata?

КОВИД ПАСОШ НА МАЛА ВРАТА: Французи забринути - да ће их условљавати вакцинацијом против короне?

Foto: AP


Ovo pitanje zabrinjava Francuze koji su otkrili da se priprema zakon koji bi vakcinu mogao da promoviše u obaveznu. I žitelji drugih zemalja se pribojavaju da bi i kod njih stvari mogle da se odvijaju u sličnom pravcu.

Premijer Francuske Žan Kasteks je, naime, predstavio poslanicima predlog zakona u kome se, između ostalog, omogućuje da se u slučaju epidemije, pod određenim uslovima, mogu ograničiti pojedine slobode kretanja i aktivnosti, u izostanku rezultata testa ili preventivnog tretmana, uključujući i vakcinu ili tretmana koji omogućuje lečenje. Građani se pribojavaju da bi na ovaj način svima onima koji odbiju cepljenje protiv korone mogao da bude onemogućen ulazak u gradski prevoz ili avion, odlazak u bioskop, restoran... Postavljaju se i pitanja kako bi oni koji su se vakcinisali to mogli da dokažu. Verovatno - "kovid pasošem".

Predlog zakona, između ostalog, predviđa mogućnost uvođenja stanja sanitarne krize. Vlasti bi imale pravo da narede karantin ili stavljanje ljudi u izolaciju i pre nego što nastupi katastrofa. Budući zakon bi omogućio i kontrolu cena. Predviđa se, takođe, i preduzimanje drugih mera u cilju garantovanja javnog zdravlja, a među njima je i pomenuto uslovljavanje kretanja ili korišćenja usluga - vakcinisanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna