NOVI RUSKI HELIKOPTER USPEŠNO TESTIRAN: Udarne desantne snage dobijaju savršenu podršku iz vazduha (VIDEO)

Novosti online

21. 12. 2020. u 08:50

NAJNOVIJI ruski transportno-borbeni helikopter Mi-8AMTŠ-VN tokom testiranja je potvrdio status desantne borbene letelice, saopštio je izvor u odbrambeno-industrijskom kompleksu.

НОВИ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР УСПЕШНО ТЕСТИРАН: Ударне десантне снаге добијају савршену подршку из ваздуха (ВИДЕО)

Foto: EPA

- Prototip Mi-8AMTŠ-VN je na nedavnim testiranjima ispalio navođene rakete sistema "Ataka-VM" na mete koje imitiraju oklopna vozila protivnika. Gađanje je bilo uspešno - izjavio je sagovornik agencije.

On je dodao da je helikopter takođe koristio i nenavođene rakete i podvesne topove.

Prema rečima izvora, zahvaljujući poboljšanom navođenom oružju i povećanoj borbenoj sposobnosti, „novi helikopter je postao zaista višenamenska letelica za izvođenje udarnih, jurišnih i desantno-transportnih zadataka“.

- Faktički je potvrdio svoje performanse kao borbena letelica desanta - dodao je izvor.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane, prvih deset helikoptera Mi-8AMTŠ-VN dobiće brigade vojne avijacije koje rade u interesu Vazdušno-desantnih snaga.

O planovima poručivanja borbene letelice desanta govorio je još 2013. godine Vladimir Šamanov, tada komandant Vazdušno-desantnih snaga. Prema njegovim rečima, letelica bi trebalo da bude kombinacija lakog oklopnog i srednjeg helikoptera, a takođe da bude višenamenska.

Letačka testiranja Mi-8AMTŠ-VN započeta su u julu ove godine.

Mi-8AMTŠ-VN je modernizovana verzija helikoptera Mi-8/17. Rotokopter nije samo namenjen za prevoz vojske, nego ima mogućnost da pruži vatrenu podršku iz vazduha.

Mi-8 prevozi do 36 vojnika ili četiri tone tereta na relaciji dugoj više od 1.000 kilometara. Pravljen je pod rukovodstvom Mihaila Mila 60. godina prošlog veka. To je i najveći helikopter na svetu sa dva motora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja