MAKRON IZOLOVGAN, BRISEL DRHTI: Obolevanje francuskog lidera od kovida 19 zabrinulo zvaničnike Evropske unije

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

18. 12. 2020. u 23:07

POSLE zaražavanja Emanuela Makrona, cela EU strepi za zdravlje svojih lidera!

МАКРОН ИЗОЛОВГАН, БРИСЕЛ ДРХТИ: Оболевање француског лидера од ковида 19 забринуло званичнике Европске уније

Foto AP

Evropski savet, održan krajem prošle sedmice u Briselu, bio je verovatno mesto inficiranja francuskog šefa države, što je potvrdio i ministar zdravlja Olivije Veran

Lideri EU su nosili masku, ali ne baš uvek, kao na primer za radnom večerom. Makrona je kamera uhvatila bez maske i tokom minuta ćutanja. U Parizu se čude što je uopšte ovaj samit održan uživo u Briselu, a ne video-vezom.

Makronu zameraju da je i kod kuće, u Francuskoj, bio neoprezan. U Francuskoj su čak tri od četiri najviše ličnosti u zemlji - predsednik, premijer i predsednik Skupštine - u izolaciji i iz karantina rukovode zemljom.

GRLjENjE

Kritikama je izloženo i njegovo više nego srdačno pozdravljanje, uz stisak ruke i gotovo grljenje, s Anhelom Gurijom, generalnim sekretarom OECD u Jelisejskoj palati, starim 70 godina. I u predsedničkoj palati priznaju ovu grešku.

Makron se izolovao u vikend-rezidenciji Lanterna u Versaju, dvadesetak kilometara od Pariza, gde, okružen prirodom na četiri hektara, inače često provodi slobodno vreme. Njegova supruga Brižit je ostala u karantinu u Jelisejskoj palati.

Makron ima klasične simptome, kašalj, oseća umor, ali nastavlja da radi, a Lanterna je potpuno opremljena za državničke aktivnosti. Tu će ostati bar do Božića. Njegovo inficiranje je u Francuskoj zdravstvena, ali i politička tema.

Iako se Makron redovno viđa s maskom i koristi gelove, istovremeno je, kažu, stalno okružen drugim ljudima, organizuje sastanke u nizu. Svi se pitaju kako je moguće da se održavaju radni sastanci, pa još za trpezom, usred pandemije.

Juče su čak dva udruženja, žrtava kovida i nezadovoljnih trgovaca, podnela tužbu republičkom tužiocu protiv najviših državnih funkcionera - predsednika štiti iminutitet - zbog kršenja policijskog časa i učešća na radnoj večeri u Jelisejskoj palati, iako je sve moglo da se organizuje video-vezom. Za stolom je bilo 12 ljudi, a predsednik se sledećeg jutra testirao - i bio pozitivan. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri