PROTESTUJU ZBOG RAŠE AL' SE BUNE I ZBOG RAME: Demonstracije u Tirani, koje su počele zbog ubistva mladića, dobijaju i politički prizvuk

I. S.

15. 12. 2020. u 07:13

VIŠEDNEVNI protesti u albanskoj prestonici zbog ubistva Klodijana Raše (25), ali i zbog zabrane okupljanja zbog pandemije virusa korona, ne idu u pravcu smirivanja.

ПРОТЕСТУЈУ ЗБОГ РАШЕ АЛ СЕ БУНЕ И ЗБОГ РАМЕ: Демонстрације у Тирани, које су почеле због убиства младића, добијају и политички призвук

Foto AP

Naprotiv, sve više dobijaju i politički prizvuk, iako je narod na ulice Tirane izašao ogorčen zbog toga što je policajac ubio jednog njihovog sugrađanina, koji je prekršio policijski čas. I u drugim gradovima Albanije održani su protesti protiv brutalnosti policije.

Raša je, prošlog utorka rano ujutru, kako navode u policiji, ignorisao apele da se zaustavi i pobegao. Policajac koji je pucao u mladića i ubio ga uhapšen je. Protiv njega se vodi istraga zbog "ubistva koje prevazilazi nužnu samoodbranu".

Edi Rama, Foto AP

Premijer Edi Rama se izvinio zbog, kako je rekao, "neobjašnjive i potpuno nerazumne" pucnjave na Rašu. Ministar unutrašnjih poslova Sander Lješaj podneo je ostavku dva dana posle nemilog događaja.

Sve to demonstrante nije umirilo. Rama je optužio opozicione političare, kao i predsednika Ijira Metu, za podsticanje nasilnih protesta. Opoziciona partija desnog centra Demokratska stranka krivi Ramu za Rašinu smrt.

IZBORI SA SENKOM

IZBORI za lokalnu vlast prošle godine u Albaniji izveli su na birališta tek 21,6 odsto birača. Opozicija ih je bojkotovala prvi put od pada komunističkog režima 1990. godine. Socijalista Edi Rama, koji je od 2013. godine na premijerskoj funkciji, ocenio je da su "izbori bili istorijski, jer je država dobila budućnost i nadu". Rama je tada istakao da je "došao dan kulminacije sukoba prošlosti i budućnosti, antidržave i države".

U Tirani je minule nedelje skup počeo mirno, šetnjom od Skenderbegovog trga do sedišta vlade, a demonstranti su skandirali: "Nema pravde, nema smirenosti!" i "Pravda za

Klodijana!" ali i "Rama, odlazi!". Protestujući, građani su zapalili jelku pred sedištem vlade, da bi kasnije neki od njih bacali kamenje na policijsku stanicu, na šta je odgovoreno suzavcem i vodenim topovima.

Albanska policija saopštila je juče da će zabraniti okupljanje više od 10 osoba u Tirani. Policijska uprava kaže je svesna prava ljudi da protestuju, međutim pravosuđe radi svoj posao protiv ubice mladića, ali pošto su protesti prerasli u izazivanje nereda i uništavanje imovine, policija neće tolerisati bilo kakvo okupljanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna