AMERIKANCI ODOBRILI FAJZEROVU VAKCINU: Izdata dozvola za hitnu primenu cepiva

Tanjug

12. 12. 2020. u 07:36

AMERIČKA agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je dozvolu za hitnu primenu vakcine protiv kovida-19 američke farmaceutske kompanije Fajzer i nemačkog Bionteka.

АМЕРИКАНЦИ ОДОБРИЛИ ФАЈЗЕРОВУ ВАКЦИНУ: Издата дозвола за хитну примену цепива

Foto: EPA

U izveštaju CNN se podseća da je ova vakcina pokazala efikasnost od 95 odsto, da će prve vakcinacije početi narednih dana, kao i da odrednica "za hitnu upotrebu" znači da se preparat može koristiti u hitnim situacijama, ali da još uvek nema potpuni atest i potpuno odobrenje nadležnih, za koje će kompanija Fajzer morati post festum da podnese poseban zahtev FDA.

Pre početka masovnih vakcinacija, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Savetodavni odbor za prevenciju i imunizaciju SAD moraju da donesu preporuku za Fajzerov anti-kovid preparat, nakon čega CDC usvaja konačnu preporuku i daje zeleno svetlo za početak vakcinacije stanovništva.

Očekuje se da će vakcinisanje preokrenuti tok pandemije u SAD gde je do sada preminulo više od 295.000 kovid pacijenata.

- Ovo je je još jedan korak u nizu koraka koji vode ka završetku ove pandemije", izjavio je Ameš Adalja sa odeljenja za zdravstvenu bezbednost Univerziteta "Džons Hopkins" - preneo je Rojters.

Pored Velike Britanije, koja je prva odobrila primenu Fajzerove vakcine, zvanične dozvole za primenu Fajzerove vakcine izdate su u Meksiku, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!