REČI ALIJEVA ĆE ZABOLETI SVE JERMENE: U prestonici Azerbejdžana održana pobednička vojna parada (VIDEO)

Novosti online

10. 12. 2020. u 16:58

U BAKUU je održana vojna parada posvećena pobedi u drugom karabaškom ratu. Paradi su prisustvovali lideri Azerbejdžana i Turske, Ilham Alijev i Redžep Tajip Erdogan.

РЕЧИ АЛИЈЕВА ЋЕ ЗАБОЛЕТИ СВЕ ЈЕРМЕНЕ: У престоници Азербејџана одржана победничка војна парада (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Parada je održana na trgu Sloboda uz učešće više od tri hiljade azerbejdžanskih vojnika.

Ministar odbrane Azerbejdžana podneo je raport azerbejdžanskom i turskom lideru, koji je u sredu stigao u Azerbejdžan u dvodnevnu posetu. Alijev i Erdogan pozdravili su učesnike parade, nakon čega je usledila himna zemlje. Zatim su se lideri obratili učesnicima parade.

- Karabah je naša drevna istorijska zemlja - rekao je predsednik Azerbejdžana tokom obraćanja na vojnoj paradi.

Na paradi je predstavljeno oko 150 jedinica vojne tehnike, uključujući savremenu vojnu tehniku koja je nedavno uključena u sastav naoružanja, raketno-artiljerijski sistemi, sredstva protivvazduhoplovne odbrane, borbeni brodovi i čamci.

Predstavljen je i deo vojnih trofeja koje je azerbejdžanska vojska osvojila tokom borbenih dejstava u Karabahu. U centru Bakua postavljena je mobilna platforma sa registarskim tablicama jermenskih vozila koja su napuštena na teritorijama koje su prešle pod kontrolu azerbejdžanskih oružanih snaga.

Sputnjik Azerbejdžan prenosi da je Turska poslala na paradu Pobede u Baku 2.783 turskih vojnika. Taj broj nije izabran slučajno, tokom rata su upravo 2.783 azerbejdžanska vojnika postala šehidi (mučenici). Takav korak turske strane simbolizuje je bratske veze dve zemlje.

Ministarstvo odbrane Turske čestitalo je azerbejdžanskim vojnicima, koji su „uspešno sproveli operaciju obnove teritorijalnog integriteta domovine i izvojevali veliku pobedu u Nagorno-Karabahu“.

-  S ponosom čestitamo vojnicima naše junačke vojske koji su učestvovali u vojnoj paradi u Bakuu. Neka počivaju u miru duše 2.783 šehida - saopštio je vojni resor.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu