MOŽE LI ŠAMPANJAC POSLE VAKCINE: U Rusiji se povela velika polemika oko toga sme li se konzumirati alkohol tokom imunizacije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

09. 12. 2020. u 23:21

AKADEMIK Aleksandar Ginzburg, koji je na čelu tima koji je napravio vakcinu "sputnjik V", u sredu je polemisao sa onim lekarima koji su za potpunu apstinenciju od alkohola uoči vakcinisanja, pa sve do primanja druge doze cepiva.

МОЖЕ ЛИ ШАМПАЊАЦ ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ: У Русији се повела велика полемика око тога сме ли се конзумирати алкохол током имунизације

Foto AP

Za razliku od potpredsednice vlade Tatjane Golikove, koja je za apstinenciju od 42 dana, uoči i za vreme vakcinacije, akademik Ginzburg kaže da oni koji su cepljeni mogu da popiju čašu šampanjca i neće imati probleme.

- Ne radi se o potpunoj zabrani konzumiranja alkohola u vreme vakcinacije. Mi preporučujemo da se ne pije tri dana posle primanja obe doze "sputnjika V". Smatramo da nije opasno ako se pije u umerenim dozama dok organizam ne formira svoj imuni odgovor na koronovirusnu infekciju - objašnjava akademik Ginzburg. On je naglasio da ta pravila važe za ovu vakcinu, ali i kod drugih vakcina ne treba preterano koristiti alkohol jer on snižava imunitet pa tako i efikasnost vakcine.

Ginzburg je novinarima kazao i da je njegovo iskustvo sa vakcinacijom dobro.

Moskovski narkolog Aleksej Kazancev kategorički tvrdi da upotreba alkohola u vreme vakcinacije može jako da smanji njenu efikasnost.

- Upotreba alkohola u periodu vakcinisanja može da izazove tešku alergijsku reakciju - objašnjava doktor Kazancev.

Glavni sanitarni lekar Rusije prof. Ana Popova preporučuje građanima da ne piju alkohol dve nedelje pre dobijanja bilo koje vakcine.

I direktor jedne od moskovskih bolnica dr Aleksandar Mjasnikov, koji inače vodi popularnu TV emisiju, objasnio je da alkohol treba izbegavati kod bilo koje vakcinacije, dakle ne samo ove protiv kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)