KONAČNO STIGAO SPAS? U Moskvi počela masovna vakcinacija, tokom prvih pet sati prijavilo se 5.000 ljudi!

Tanjug

05. 12. 2020. u 10:56

MOSKVA je danas počela da distribuira vakcinu Sputnjik V protiv kovid-19 putem 70 klinika, što je prva masovna vakcinacija u Rusiji protiv te bolesti, saopštila je gradska radna grupa za virus korona.

КОНАЧНО СТИГАО СПАС? У Москви почела масовна вакцинација, током првих пет сати пријавило се 5.000 људи!

Foto AP

Radna grupa saopštila je da će vakcina ruske proizvodnje prvo biti dostupna lekarima i drugim medicinskim radnicima, nastavnicima i socijalnim radnicima jer su izloženi najvećem riziku od bolesti, prenosi AP.

Moskva, epicentar korona virusa u Rusiji, registrovala je preko noći 7.993 novih slučajeva, u odnosu na 6.868 dan ranije i znatno više od dnevnog iznosa od oko 700 zabeleženih početkom septembra.

- Tokom prvih pet sati za vakcinaciju se prijavilo 5.000 ljudi - nastavnika, lekara, socijalnih radnika, onih koji danas najviše rizikuju svoje zdravlje i živote - napisao je u petak gradonačelnik Sergej Sobjanin na svojoj ličnoj veb stranici.

Starost onih koji primaju injekcije ograničena je na 60. LJudima sa hroničnim bolestima, trudnicama i onima koji su imali respiratornu infekciju u poslednje dve nedelje zabranjeno je vakcinisanje.

Rusija je razvila dve vakcine protiv kovid-19, Sputnik V, iza koje stoji Ruski fond za direktna ulaganja i drugu koju je razvio Institut Vektor u Sibiru, a za obe završna ispitivanjia tek treba da budu završena, navodi AP.

Vakcina Sputnik V daje se u dva navrata, s tim da se druga doza prima 21 dan nakon prve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)