ZABRANJENE PLASTIČNE KESE: Nemačka misli na ekologiju i tokom borbe protiv korone

Tanjug

27. 11. 2020. u 19:45

NEMAČKI parlament, Bundestag, danas je izglasao zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022, s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća.

ЗАБРАЊЕНЕ ПЛАСТИЧНЕ КЕСЕ: Немачка мисли на екологију и током борбе против короне

Foto: D. Dozet

Zabrana se odnosi na plastične kese s debljinom između 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji, prenela je agencija Hina.

Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i plastične kese od debljeg materijala, namenjene višekratnoj upotrebi.

- Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa - rekla je ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulc iz Socijaldemokratska partije.

Organizacija za zaštitu životne sredine WWF je pozdravila zabranu plastičnih kesa u Nemačkoj, ali je istovremeno saopštila kako ove zabrana ima "samo simboličnu težinu".

- Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Nemačkoj otpada na plastične kese - piše saopštenju WWF.

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Nemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj meri za nemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po životnu sredinu, tumačeći da se to odnosi samo na nemačku trgovinu, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim merama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)