KIM DŽONG UN POVUKAO NOVE POTEZE: Naredio nove egzekucije i uveo karantin, posebno uputstvo diplomatama zbog Bajdena

Tanjug

27. 11. 2020. u 10:48

КИМ ЏОНГ УН ПОВУКАО НОВЕ ПОТЕЗЕ: Наредио нове егзекуције и увео карантин, посебно упутство дипломатама због Бајдена

Foto AP

PREDSEDNIK Severne Koreje Kim DŽong Un naredio je egzekuciju najmanje dve osobe, a zabranio je i ribarenje na moru i stavio u karantin prestonicu Pjongjang u sklopu fanatičnih napora da zemlju sačuva od pandemije i njenih štetnih uticaja na ekonomiju, saopštila je pred parlamentom južnokorejska obaveštajna služba.

Vlada Severne Koreje je takođe naredila diplomatama u inostranstvu da se uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da isprovociraju SAD usled zabrinutosti zbog mogućeg novog pristupa zemlji koji bi mogao da zauzme DŽo Bajden, prenosi AP.

Iz južnokorejske obaveštajne službe navode da su vlasti Severne Koreje prošlog meseca naredile egzekuciju osobe iz menjačnice koju su smatrale odgovornom za pad deviznog kursa.

Isti izvor takođe navodi da su vlasti Severne Koreje u avgustu naredile egzekuciju visokog zvaničnika, zbog kršenja vladinih restrikcija na robu kupljenu u inostranstvu.

Izvor nije naveo o kojim je osobama tačno reč.

Severna Koreja je takođe zabranila ribarenje na moru i proizvodnju soli kako bi sprečila da virus dospe u morsku vodu, saopštila je južnokorejska obaveštajna služba.

Pjongjang i provincija Janggando na severu zemlje stavljene su u karantin usled zabrinutosti zbog korona virusa. Ranije u toku ovog meseca vlasti su stavile u karantin druge oblasti u zemlji u koje je unesena nedozvoljena roba.

Vlasti Severne Koreje tvrde da u zemlji nije zabeležen nijedan slučaj kovid-19, a ovu tvrdnju doveli su u pitanje mnogi strani eksperti.

Izbijanje velike epidemije korona virusa u Severnoj Koreji moglo bi da ima strašne posledice zbog stanja zdravstvenog sektora u zemlji usled njene izolovanosti i hroničnog nedostatka medicinskih sredstava.

Vlasti su zbog pandemije u junu zatvorile granicu sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Severne Koreje, što je zadalo težak udarac ekonomiji.

Zemlja se nalazi pod sankcijama SAD, a vlasti se i dalje nisu oglasile povodom Bajdenove pobede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)