RUSKI SPECIJALCI STIŽU U KARABAH: Imaju tri zadatka

Novosti online

23. 11. 2020. u 07:25

РУСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ СТИЖУ У КАРАБАХ: Имају три задатка

Foto: Ap Photo/Dmitrij Lovecki

MINISTARSTVO odbrane Rusije saopštilo je da su u Karabah otpremljene jedinice Međunarodnog centra za razminiranje.

- Avioni An-124, Il-76 i Tu-154 Vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su sa podmoskovskog aerodroma Čkalovski isporučili specijalce, tehniku i naoružanje, kao i službene pse Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije za izvršavanje zadataka u zoni mirovne operacije u Nagorno-Karabahu - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na aerodrome u Jerevanu stiglo je više od sto vojnika, 13 jedinica vojne i specijalne tehnike, uključujući robotske sisteme za razminiranje „Uran 6“, oklopne transportere i oklopna vozila.

U saopštenju se dodaje da će osoblje i tehnika preći trasu Jerevan-Goris-Stepanakert i po dolasku na odredište početi sa izivršavanjem inženjerskog izviđanja, razminiranja i uništavanje eksplozivnih naprava u oblastima Karabaha najviše pogođenim sukobom.

Sukob u Karabahu

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)